Румен Радев се е разпоредил в енергетиката да се вземат само “рационални решения" по линия на цената и сигурността на доставките.

Понеже не е казал да се продължи досегашната политика на търсене на различни алтернативи, докато "Газпром" не почне пак да си изпълява договора - то единственият възможен смисъл на промяната в политиката с “рационалност” е включването на "Газпром" отново като доставчик.

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром". Това го заяви и самият Путин, седнал до Радев на форума в Санкт Петербург през 2019 г, на което Радев не възрази.

Проблемът обаче с “рационалността” на такава политика е, че тя по същество изключва други доставчици и вкарва по руската тръба освен газ и огромна корупция, чрез която се контролират българските политици, които вземат държавните решения.

Радев прекрасно осъзнава това и дано осъзнава, че налагащото се единствено обяснение за болезнената му привързаност към руския газ е, че и той като много други борци срещу корупцията (срещу която впрочем говори и на самия форум) е само срещу тази корупция, в която не участва.

Защо тази “рационална” политика изключва други доставчици, освен "Газпром"?

Защото "Газпром" работи само с дългосрочни договори с клауза Take or Pay (вземаш или плащаш), която предотвратява или оскъпява сключването на други дългосрочни договори за неруски газ.

И сега - по признание на председателя на надзора на "Булгаргаз" Иван Топчийски - нов дългосрочен договор с друг доставчик не се търси, за да се пази мегдан за руския газ, ако Русия реши да приеме долари и пак го пусне.

Тогава - казва той - какво да правим другия газ?

Този дългосрочен договор с "Газпром" изтича на Нова година и това хвърля в ужас газпромчиците. Затова нов дългосрочен договор с Русия става алфата и омегата на енергийната политика.

Затова и системата за доставки на газ работи с един основен доставчик и довнасяне от други - ако се наложи. Т.е от диверсификацията ни чрез новия конектор ще има смисъл, само ако не са достатъчни количествата от "Газпром" или ни спре газа (както стана).

Защо е много малка вероятността да НЕ бъде договорено цялото нужно на България количество газ с "Газпром"? Именно заради стимулите към нашите политици, които са обвързани с количеството закупен газ.

Нали си спомняте, че вторият служебен кабинет на Радев прекрати анекса, чрез който можеше да се купи много по-евтиния азерски газ, за да купуваме само руски газ? Радев беше гневен на ПП, когато смениха шефа на "Булгаргаз" Николай Павлов през януари 2022 г., откъдето именно започна конфликта му с тях.

Апропо, този същият шеф е вкаран на поста си от Бойко Борисов - и явно около него има задкулисен консенсус колко е ценен. И заради това преди дни Борисов похвали Радев, че му се доверява какво прави.

А дали е евтин руският газ?

Нали забелязвате, че всички газпромчици говорят само за цена с аргумента, че географски и по тръба няма как руският газ да не е най-евтин?

Руският газ не се продава по себестойност плюс надценка, а по формула, която няма нищо общо с това колко струва да се издълбае и пусне по тръбата до България.

В тази формула 70% от цената зависи от цената на европейския спотов пазар на газа. Тази цена се манипулира от… "Газпром", чрез недозахранване на газохранилищата в Европа още преди войната и от недоставения по договори газ след началото на войната. Това поведение на "Газпром" създава несигурност, помпа цените на алтернативния газ и на пазарните котировки.

Това е “рационалността” към която призовава Радев.

В тази “рационална” политика няма място за ценности, за финансиране с нашите пари на войната, на солидарност със санкциите на ЕС, на европейския курс към независимост от Русия и т.н.

Тези аргументи явно внасят “емоционалност” в решенията, от която Радев е изглежда опериран.

Борисов: "От 1300-1400-годишна история - за първи път връзка с Гърция започнах да правя аз"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сериалите през октомври: "Белият лотос" 2 и доста хорър истории

10 сериала, които ще се гледат през октомври

Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на ПП не смята за грешка появата си в студиото на bTV

С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Кметът Фандъкова връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата

Христо Иванов: Влизаме в НС с цел да има управление, но твърдо ще отстояваме амбициите си за България

ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България

Рапърът Кулио - автор на "Gangsta's Paradise" - почина внезапно на 59 г.

Музикантът стана световно известен с песента от "Опасен ум"

САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Съединените щати ще удвояват броя на смъртоносните ракетни системи "Химарс", които изпращат в помощ на Украйна,

Четвърти пробив по "Северен поток", саботажът може да е планиран от месеци

Швеция съобщи за нов теч на газ от руските тръби

4 мигранти са ранени при катастрофа в "Модерно предградие"

Полицията издирва водача на автомобила

"Продължаваме промяната" пусна агитационен 3D mapping в центъра на София

Партията ще завърши кампанията с концерт с Ицо Хазарта