Румен Радев се е разпоредил в енергетиката да се вземат само “рационални решения" по линия на цената и сигурността на доставките.

Понеже не е казал да се продължи досегашната политика на търсене на различни алтернативи, докато "Газпром" не почне пак да си изпълява договора - то единственият възможен смисъл на промяната в политиката с “рационалност” е включването на "Газпром" отново като доставчик.

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром". Това го заяви и самият Путин, седнал до Радев на форума в Санкт Петербург през 2019 г, на което Радев не възрази.

Проблемът обаче с “рационалността” на такава политика е, че тя по същество изключва други доставчици и вкарва по руската тръба освен газ и огромна корупция, чрез която се контролират българските политици, които вземат държавните решения.

Радев прекрасно осъзнава това и дано осъзнава, че налагащото се единствено обяснение за болезнената му привързаност към руския газ е, че и той като много други борци срещу корупцията (срещу която впрочем говори и на самия форум) е само срещу тази корупция, в която не участва.

Защо тази “рационална” политика изключва други доставчици, освен "Газпром"?

Защото "Газпром" работи само с дългосрочни договори с клауза Take or Pay (вземаш или плащаш), която предотвратява или оскъпява сключването на други дългосрочни договори за неруски газ.

И сега - по признание на председателя на надзора на "Булгаргаз" Иван Топчийски - нов дългосрочен договор с друг доставчик не се търси, за да се пази мегдан за руския газ, ако Русия реши да приеме долари и пак го пусне.

Тогава - казва той - какво да правим другия газ?

Този дългосрочен договор с "Газпром" изтича на Нова година и това хвърля в ужас газпромчиците. Затова нов дългосрочен договор с Русия става алфата и омегата на енергийната политика.

Затова и системата за доставки на газ работи с един основен доставчик и довнасяне от други - ако се наложи. Т.е от диверсификацията ни чрез новия конектор ще има смисъл, само ако не са достатъчни количествата от "Газпром" или ни спре газа (както стана).

Защо е много малка вероятността да НЕ бъде договорено цялото нужно на България количество газ с "Газпром"? Именно заради стимулите към нашите политици, които са обвързани с количеството закупен газ.

Нали си спомняте, че вторият служебен кабинет на Радев прекрати анекса, чрез който можеше да се купи много по-евтиния азерски газ, за да купуваме само руски газ? Радев беше гневен на ПП, когато смениха шефа на "Булгаргаз" Николай Павлов през януари 2022 г., откъдето именно започна конфликта му с тях.

Апропо, този същият шеф е вкаран на поста си от Бойко Борисов - и явно около него има задкулисен консенсус колко е ценен. И заради това преди дни Борисов похвали Радев, че му се доверява какво прави.

А дали е евтин руският газ?

Нали забелязвате, че всички газпромчици говорят само за цена с аргумента, че географски и по тръба няма как руският газ да не е най-евтин?

Руският газ не се продава по себестойност плюс надценка, а по формула, която няма нищо общо с това колко струва да се издълбае и пусне по тръбата до България.

В тази формула 70% от цената зависи от цената на европейския спотов пазар на газа. Тази цена се манипулира от… "Газпром", чрез недозахранване на газохранилищата в Европа още преди войната и от недоставения по договори газ след началото на войната. Това поведение на "Газпром" създава несигурност, помпа цените на алтернативния газ и на пазарните котировки.

Това е “рационалността” към която призовава Радев.

В тази “рационална” политика няма място за ценности, за финансиране с нашите пари на войната, на солидарност със санкциите на ЕС, на европейския курс към независимост от Русия и т.н.

Тези аргументи явно внасят “емоционалност” в решенията, от която Радев е изглежда опериран.

Борисов: "От 1300-1400-годишна история - за първи път връзка с Гърция започнах да правя аз"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024