Румен Радев се е разпоредил в енергетиката да се вземат само “рационални решения" по линия на цената и сигурността на доставките.

Понеже не е казал да се продължи досегашната политика на търсене на различни алтернативи, докато "Газпром" не почне пак да си изпълява договора - то единственият възможен смисъл на промяната в политиката с “рационалност” е включването на "Газпром" отново като доставчик.

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром". Това го заяви и самият Путин, седнал до Радев на форума в Санкт Петербург през 2019 г, на което Радев не възрази.

Проблемът обаче с “рационалността” на такава политика е, че тя по същество изключва други доставчици и вкарва по руската тръба освен газ и огромна корупция, чрез която се контролират българските политици, които вземат държавните решения.

Радев прекрасно осъзнава това и дано осъзнава, че налагащото се единствено обяснение за болезнената му привързаност към руския газ е, че и той като много други борци срещу корупцията (срещу която впрочем говори и на самия форум) е само срещу тази корупция, в която не участва.

Защо тази “рационална” политика изключва други доставчици, освен "Газпром"?

Защото "Газпром" работи само с дългосрочни договори с клауза Take or Pay (вземаш или плащаш), която предотвратява или оскъпява сключването на други дългосрочни договори за неруски газ.

И сега - по признание на председателя на надзора на "Булгаргаз" Иван Топчийски - нов дългосрочен договор с друг доставчик не се търси, за да се пази мегдан за руския газ, ако Русия реши да приеме долари и пак го пусне.

Тогава - казва той - какво да правим другия газ?

Този дългосрочен договор с "Газпром" изтича на Нова година и това хвърля в ужас газпромчиците. Затова нов дългосрочен договор с Русия става алфата и омегата на енергийната политика.

Затова и системата за доставки на газ работи с един основен доставчик и довнасяне от други - ако се наложи. Т.е от диверсификацията ни чрез новия конектор ще има смисъл, само ако не са достатъчни количествата от "Газпром" или ни спре газа (както стана).

Защо е много малка вероятността да НЕ бъде договорено цялото нужно на България количество газ с "Газпром"? Именно заради стимулите към нашите политици, които са обвързани с количеството закупен газ.

Нали си спомняте, че вторият служебен кабинет на Радев прекрати анекса, чрез който можеше да се купи много по-евтиния азерски газ, за да купуваме само руски газ? Радев беше гневен на ПП, когато смениха шефа на "Булгаргаз" Николай Павлов през януари 2022 г., откъдето именно започна конфликта му с тях.

Апропо, този същият шеф е вкаран на поста си от Бойко Борисов - и явно около него има задкулисен консенсус колко е ценен. И заради това преди дни Борисов похвали Радев, че му се доверява какво прави.

А дали е евтин руският газ?

Нали забелязвате, че всички газпромчици говорят само за цена с аргумента, че географски и по тръба няма как руският газ да не е най-евтин?

Руският газ не се продава по себестойност плюс надценка, а по формула, която няма нищо общо с това колко струва да се издълбае и пусне по тръбата до България.

В тази формула 70% от цената зависи от цената на европейския спотов пазар на газа. Тази цена се манипулира от… "Газпром", чрез недозахранване на газохранилищата в Европа още преди войната и от недоставения по договори газ след началото на войната. Това поведение на "Газпром" създава несигурност, помпа цените на алтернативния газ и на пазарните котировки.

Това е “рационалността” към която призовава Радев.

В тази “рационална” политика няма място за ценности, за финансиране с нашите пари на войната, на солидарност със санкциите на ЕС, на европейския курс към независимост от Русия и т.н.

Тези аргументи явно внасят “емоционалност” в решенията, от която Радев е изглежда опериран.

Борисов: "От 1300-1400-годишна история - за първи път връзка с Гърция започнах да правя аз"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024