Райнер Шалер - бизнесменът, който напусна училище и създаде най-голямата верига фитнеси в Европа Снимка: © Getty Images

Освен да носи нужни знания и обща култура, образованието често отваря врати към по-добра работа и в резултат на това - към по-големи професионални успехи. Или поне би трябвало да бъде така. В редки случаи обаче се появяват хора, които са толкова добри в това, което правят, че намират път към върха дори след като прекратяват преждевременно престоя си в училище или в университета.

Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Стив Джобс, Опра, Стивън Спилбърг... големите имена в списъка са много. Макар и не толкова блестящо, едно друго също проби до върха в своята индустрия, след като прекрати рано обучението си - Райнер Шалер.

За съжаление германският предприемач попадна в заглавията през последните дни, след като властите в Коста Рика намериха в морето останките на частния му самолет. Според манифеста на полета на борда са били той, приятелката му Кристиане Шикорски и техните деца.

Намерени са останки от самолета на основателя на фитнесите Mcfit. Милионерът и семейството му са били на борда

Шалер е познат като мистър McFit и притежава повече от 250 фитнес салона с над 1,5 милиона абонати. Приходите му за 2020 година, цитирани в бизнес изданията, са в размер на 188 милиона евро, а личното му състояние е оценявано от Business Insider на 250 милиона евро.

Като основател и изпълнителен директор на RSG Group той ръководи най-голямата фитнес верига в Европа McFit, John Reed, a от 2020 и популярната в САЩ Gold's Gym, в която през годините са тренирали знаменитости като Арнолд Шварценегер, Клинт Ийстууд и Мохамед Али.

Като малък обаче е трудно да се предположи, че го очаква подобно бъдеще. В интервю пред Handelsblatt той разказва, че не свързва училището с много положителни емоции. Докато брат му Герд се справя блестящо и изучава медицина и музика едновременно, за да стигне до сегашната си работа като диригент, Рейнар изпитва затруднения с учението.

Налага му се да повтори девети клас, а в десети прекратява образованието си, за да помага в бизнеса на майка си, която притежава верига супермаркети Edeka. Бързо се оказва в позиция, в която ръководи четири от тях.

През 90-те години в съзнанието му се появява и идеята за влизане във фитнес индустрията. Началото далеч не е толкова ударно - започва от таванското помещение на родителите си с уреди втора ръка. Първите му потребители са познати и приятели, които таксува по 15 германски марки на месец.

В едно от интервютата си за Handelsblatt коментира своите ръководни качества: "Не мога да правя кой знае какво, но умея да събирам качествени хора на едно място и да формирам добри екипи."

С последователност и постоянство това малко фитнес студио в таванското помещение на родителите му се превръща в най-голямата верига в индустрията в цяла Европа.

Въпреки това не забравя напълно и бизнеса със супермаркетите, като и до днес притежава магазин в Шлюселфелд - града, в който е израснал.

Въпреки успехите, не всяко негово бизнес начинание може да се похвали с позитивно развитие. През 2006 става изпълнителен директор на Lopavent, компанията, която организира фестивала за електронна музика Love Parade. Всичко първоначално започва добре и в това негово начинание, но през 2010 година събитието е сполетяно от огромна трагедия. 21 души загинаха, смачкани от тълпата, а над 500 бяха ранени по време на изданието му в западния германски град Дуйсбург. След този случай Шалер обяви, че фестивалът се отменя окончателно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024