Разкриха престъпна група у нас, изнасяла стоки за "Вагнер" и руски групи в Украйна Снимка: © Screenshot

Окръжната прокуратура в Пловдив, ДАНС и МВР са разкрили престъпна група в България, която е изнасяла стоки за руските войски в Украйна. Това съобщиха на брифинг за медиите представителите на тези органи.

Групата е изнасяла стоки с двойна употреба от България към Русия в нарушение на санкциите, наложени от Европейския съюз във връзка с войната в Украйна. Стоките са на обща сума от около 4 млн. лв. и включват оптични прицепи, балистични измервали, авиационни радиостанции и други.

Те са били складирани в жилище, откъдето са били опаковани и подготвяни за износ към Русия. Смята се, че те са били предназначени за специалните руски части в Украйна като "Вагнер", "Росгвардия", ГРУ и чеченците от "Ахмат".

За случая са задържани всички 12 членове на престъпната група, като петима от тях са чужденци - трима руснаци, един гражданин на Албания и един на Беларус. Част от тях са арестувани на летище София, докато са се опитвали да напуснат страната и да избягат в Русия.

През последния ден българските служби са провели множество процеси по разследването, включително претърсвания, изземвания и разпити на заподозрените.

Групата е купувала стоките си от ЕС и е оперирала в други страни като Сърбия, Великобритания, Обединените арабски емирства и други. Според разследващите тя е действала от началото на 2021 г. Износът на стоките се е е случвал през дружество, регистрирано в Пловдив от един от членовете на групата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024