Размирици избухнаха в Германия, след като хиляди се опитаха да спрат конгреса на крайната десница Снимка: © Getty Images

Сблъсъци между полиция и протестиращи избухнаха в град Есен пред мястото, където се проведе годишната конференция на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD).

Десетки хиляди хора, които се противопоставят на крайната формация, се събраха на протест, а органи на реда от цяла Германия са били повикани, за да предотвратят безредици.

До насилие се е стигнало в ранните часове на събота сутрин часове преди началото на официалната демонстрация, като местната полиция съобщава за пострадали служители.

Конференцията на AfD се провежда няколко седмици след като партията отбеляза висок резултат и зае второ място на европейските избори с 16% от всички гласове. Тя победи управляващата лявоцентристка партия на канцлера Олаф Шолц.

Партийната лидерка Алис Вайдел откри ежегодната конференцията с нападки срещу правителството и срещу кмета на град Есен, който се опитал да попречи на провеждането на конгреса.

Властите в Есен в действителност се опитаха да попречат на AfD да проведе партийното си събрание в града, но съдът постанови, че на партията трябва да бъде разрешено да го направи.

Безредиците на място започнаха още от рано сутринта. Група протестиращи се опита да стигне до залата за срещата и да попречи на някои от участниците в нея да стигнат до там, като блокираха пътища.

Полиция съобщи, че е използвала палки и сълзотворен газ, за да овладее демонстрантите, и че до обяд е извършила "няколко" ареста. Впоследствие по обяд за възникнали нови сблъсъци, като служители на ред са били нападнати от маскирани протестиращи, въпреки че по-голямата част от демонстрацията е била мирна.

По информация в германските медиите на протеста срещу крайната десница са взели участие близо 100 хил. души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ивелин Михайлов твърди, че депутати на "Величие" имат "договорка със старата власт"

Депутати от "Величие" са готови да подкрепят кабинет с третия мандат на ИТН

20:18 - 01.07.2024
Спорт

УЕФА започва разследване срещу футболист заради отправен жест на мач от Европейското

Джуд Белингъм ще бъде разследван заради неприличен жест на мача срещу Словакия

19:00 - 01.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха повече свобода за потребителите в договорите им с телекомите

Всяко повишаване на цената от страна на мобилните оператори да е основание гражданите и фирмите да прекратят договора си без неустойки.

18:02 - 01.07.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през юли 2024 г.

Юли предлага Натали Портман и Антъни Хопкинс на малкия екран, исторически драми и още

17:53 - 01.07.2024
Технологии

Vivacom пуска нови планове с по-бърз интернет и роуминг в 13 дестинации извън ЕС

Новите планове предлагат по-бърз интернет в дестинации като Турция, Сърбия, Черна гора и Монако

15:52 - 01.07.2024