Размирици в Грузия заради скандален закон за "чуждестранните агенти"

Опитът на управляващите в Грузия да прокарат закон, който би принуди организации и граждани да се регистрират като "чуждестранни агенти", доведе до безредици пред парламента в Тбилиси.

Напрежението се надига за пореден ден, след като прозападните граждански сдружения и опозиционните партии обвиниха правителството в това, че повтаря репресивните ходове на Владимир Путин.

Във вторник вечер протестиращите се опитаха да нахлуят в сградата на парламента, а полицията използва срещу тях сълзотворен газ и водни оръдия.

Министерството на вътрешните работи публикува изявление, според което ако протестиращите не спазват законовите изисквания на силите за сигурност, ще бъдат подложени на "пропорционална сила, така както е предвидено по закон".

В парламента също има напрежение, тъй като част от опозиционните депутати са опитали да влязат в кабинета на пердседателя с настояване за спешна среща заради събитията на площада.

Законът за прозрачността на външното влияние е приет на първо четене, като поставя условие пред всички хора и организации, които получават над 20% от финасирането си от чужбина, да се декларират като "агенти на чуждестранно влияние" под заплаха от големи глоби или затвор.

Предложението е внесено от крайно антизападна парламентарна група, но е подкрепено и от управляващата "Грузинска мечта" на Бидзина Иванишвили.

Президентът на страната Саломе Зурабишвили предупреди, че ще наложи вето на закона, но парламентът би могъл да го преодолее.

Проектът може да доведе до безсрочно отлагане на процедурите за кандидатстването на Тбилиси в Европейския съюз, които и без това са забавени заради блокиралите реформи в политическата система и правосъдието.

Членството в ЕС обаче се подкрепя от огромната част от населението в страната - над 85% от гражданите според изследване от края на 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024