Размирици в Грузия заради скандален закон за "чуждестранните агенти"

Опитът на управляващите в Грузия да прокарат закон, който би принуди организации и граждани да се регистрират като "чуждестранни агенти", доведе до безредици пред парламента в Тбилиси.

Напрежението се надига за пореден ден, след като прозападните граждански сдружения и опозиционните партии обвиниха правителството в това, че повтаря репресивните ходове на Владимир Путин.

Във вторник вечер протестиращите се опитаха да нахлуят в сградата на парламента, а полицията използва срещу тях сълзотворен газ и водни оръдия.

Министерството на вътрешните работи публикува изявление, според което ако протестиращите не спазват законовите изисквания на силите за сигурност, ще бъдат подложени на "пропорционална сила, така както е предвидено по закон".

В парламента също има напрежение, тъй като част от опозиционните депутати са опитали да влязат в кабинета на пердседателя с настояване за спешна среща заради събитията на площада.

Законът за прозрачността на външното влияние е приет на първо четене, като поставя условие пред всички хора и организации, които получават над 20% от финасирането си от чужбина, да се декларират като "агенти на чуждестранно влияние" под заплаха от големи глоби или затвор.

Предложението е внесено от крайно антизападна парламентарна група, но е подкрепено и от управляващата "Грузинска мечта" на Бидзина Иванишвили.

Президентът на страната Саломе Зурабишвили предупреди, че ще наложи вето на закона, но парламентът би могъл да го преодолее.

Проектът може да доведе до безсрочно отлагане на процедурите за кандидатстването на Тбилиси в Европейския съюз, които и без това са забавени заради блокиралите реформи в политическата система и правосъдието.

Членството в ЕС обаче се подкрепя от огромната част от населението в страната - над 85% от гражданите според изследване от края на 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024