Размирици в Грузия заради скандален закон за "чуждестранните агенти"

Опитът на управляващите в Грузия да прокарат закон, който би принуди организации и граждани да се регистрират като "чуждестранни агенти", доведе до безредици пред парламента в Тбилиси.

Напрежението се надига за пореден ден, след като прозападните граждански сдружения и опозиционните партии обвиниха правителството в това, че повтаря репресивните ходове на Владимир Путин.

Във вторник вечер протестиращите се опитаха да нахлуят в сградата на парламента, а полицията използва срещу тях сълзотворен газ и водни оръдия.

Министерството на вътрешните работи публикува изявление, според което ако протестиращите не спазват законовите изисквания на силите за сигурност, ще бъдат подложени на "пропорционална сила, така както е предвидено по закон".

В парламента също има напрежение, тъй като част от опозиционните депутати са опитали да влязат в кабинета на пердседателя с настояване за спешна среща заради събитията на площада.

Законът за прозрачността на външното влияние е приет на първо четене, като поставя условие пред всички хора и организации, които получават над 20% от финасирането си от чужбина, да се декларират като "агенти на чуждестранно влияние" под заплаха от големи глоби или затвор.

Предложението е внесено от крайно антизападна парламентарна група, но е подкрепено и от управляващата "Грузинска мечта" на Бидзина Иванишвили.

Президентът на страната Саломе Зурабишвили предупреди, че ще наложи вето на закона, но парламентът би могъл да го преодолее.

Проектът може да доведе до безсрочно отлагане на процедурите за кандидатстването на Тбилиси в Европейския съюз, които и без това са забавени заради блокиралите реформи в политическата система и правосъдието.

Членството в ЕС обаче се подкрепя от огромната част от населението в страната - над 85% от гражданите според изследване от края на 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023