Размирици в Косово: Има ранени войници на НАТО Снимка: © Getty Images

Близо 25 войници от мироопазващите сили на НАТО, разположени в Северно Косово, са ранени при сблъсъци със сръбски протестиращи, съобщава "Ройтерс". Сръбският президент Александър Вучич постави армията в най-висока степен на бойна готовност.

Полицията и войските на НАТО влязоха в сблъсък със сръбски протестиращи в Косово, където избухнаха размирици заради назначаването на етнически албанци за кметове. Властите използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати в опит да възпрят протестиращите в град Звечан, след като те се опитаха да нахлуят в правителствена сграда.

Кризата датира от април тази година, когато косовските сърби бойкотираха местните избори, позволявайки на етническите албанци да поемат контрола над местните структури при избирателна активност от по-малко от 4%

ЕС и Съединените щати разкритикуваха косовските власти за дестабилизирането на ситуацията в Северно Косово и предупредиха да не се предприемат действия, които биха могли да разпалят етническото напрежение там. КФОР, ръководената от НАТО мироопазваща мисия в Косово, осъди насилието и определени нападенията на демонстранти като "напълно неприемливи".

"Докато противодействаха на най-активните крайни части на тълпата, няколко войници от италианския и унгарския контингент на КФОР бяха обект на непровокирани нападения и получиха травматични рани със счупвания и изгаряния вследствие на експлозия на запалителни устройства", се казва в изявлението.

Унгарският министърът на отбраната Кристоф Салай-Бобровнички заяви, че 7 унгарски войници са сериозно ранени и ще бъдат откарани обратно в Унгария за лечение. Италиански войници също са били ранени при сблъсъците.

"Това, което се случва, е абсолютно неприемливо и безотговорно. Изключително важно е да се избегнат по-нататъшни едностранни действия от страна на косовските власти и всички засегнати страни незабавно да направят крачка назад, за да се намали напрежението", заяви в изявление италианския премиер Джорджия Мелони.

Косовският президент Вьоса Османи обвини сръбския си колега Александър Вучич за дестабилизацията в Косово. От своя страна Вучич "върна услугата", като обвини премиера Албин Куртин, че е създал напрежение и призова сърбите в Косово да избягват сблъсъци с войниците на НАТО.

Косово обяви своята независимост от Сърбия през февруари 2008 г. след години на обтегнати отношения между сръбското и предимно албанското население на страната. Съединените щати и 22 страни-членки на ЕС признават нейната незаивимост, но Сърбия отказва да го направи.

Етническите албанци съставляват повече от 90% от населението на Косово като цяло, но сърбите са мнозинството от населението в северните части на страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024