Осъдителната присъда на Гилейн Максуел за секс-трафик на млади момичета като част от мрежата на Джефри Епстийн вече започва да създава сериозни проблеми на британския принц Андрю.

61-годишният син на кралица Елизабет II беше обвинен публично от 38-годишната Вирджиния Джуфри за това, че я е насилвал сексуално по време на ваканциите си в именията на Епстийн.

Херцогът на Йорк и покойният финансист са дългогодишни приятели, като са продължили да поддържат контакт дори след като Епстийн излежа кратка присъда по първото дело за сексуални престъпления.

Принцът не отрича, че е присъствал на партитата на Епстийн и Гилейн Максуел, но отрича да е знаел за това, че присъстващите млади момичета са компаньонки, доведени насила.

Адвокатите на Вирджиния Джуфри обаче отстояват позицията, че принцът не само е знаел за престъпната схема на Епстийн, но и се е възползвал от нея. Американката твърди, че е била само на 17 години, когато Андрю е правил секс с нея в дома на Гилейн Максуел в Лондон. Тя настоява, че в още два случая той я е насилил сексуално и е упражнил физическо насилие срещу нея, докато двамата са били в имения на Епстийн.

Обвиненията й срещу принца датират още от преди години, когато тя завежда дело срещу Джефри Епстийн, завършило със споразумение. Детайлите от този документ ще бъдат разсекретени в близките дни след решение на американския съд. Защитата на принц Андрю твърди, че Джуфри е приела да се откаже от всички съдебни претенции за преживяното насилие, когато е приела да получи обезщетението от Епстийн.

Нейните адвокати обаче смятат, че споразумението не може да се ползва като индулгенция за извършените престъпления от сина на кралицата.

Принц Андрю е прегърнал Вирджиния Джуфри, а зад тях стои Гилейн Максуел - приятелката на Джефри Епстийн, която беше осъдена за съучастие в престъпната му схема за сексуална експлоатация и трафик

Самият Андрю твърдо отрича обвиненията й, но щетите върху репутацията му вече са доста сериозни. От края на 2019 г. той беше принуден да се оттегли от всички публични ангажименти, свързани с британската монархия, заради неадекватните си обяснения в интервю за BBC по повод случая с Епстийн.

Американската прокуратура многократно настояваше за правна помощ от властите във Великобритания, за да може Андрю да бъде разпитан по мащабното дело за аферите на Епстийн и Гилейн Максуел. До момента срещу него няма повдигнато обвинение, но се смята за свързано лице по случая, поради което показанията му са важни за изясняване на цялата истина.

Принцът отказва да се яви като свидетел по наказателния процес, но гражданският иск на Вирджиния Джуфри може да го задължи да се изправи пред съда в САЩ. До този момент адвокатите му изгубиха двата си опита да прекратят нейното дело още преди да му бъде даден ход.

Правният екип на Джуфри твърди, че разполага с шестима свидетели, които могат да докажат връзката й с принц Андрю в миналото. Признаването на Гилейн Максуел за виновна по 5 обвинения за секс-трафик също се отразява на шансовете на принца да се отърве без последици от скандала.

Очаква се съдът да реши дали да даде ход на делото по жалбата на 38-годишната жена във вторник, 4 януари. Ако това се случи, съдебните изслушвания вероятно ще бъдат насрочени за последното тримесечие на 2022 г.


Filthy Rich: Неприличната история на Джефри Епстийн

"Не си направила нищо нередно": Писмата на Джефри Епстийн до Гилейн Максуел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023

Човекът, от когото ще зависи Зелената сделка на България и ЕС

Марош Шефчович между чука и наковалнята в ЕП заради връзките си с Роберт Фицо

13:20 - 03.10.2023