Разрив между Северна Корея и САЩ: Ще продължат ли Ким Чен-ун и Тръмп "да държат ръцете си" Снимка: © Getty Images

Северна Корея отбеляза втората годишнина от първата среща между Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп със съмнения относно нуждата двамата да продължат „да държат ръцете си“.

Това съобщи външният министър на азиатската страна Ри Сон-гуон, цитиран от агенция KCNA. Той смята, че надеждите за подобрени отношения с Вашингтон, „които бяха ценени високо по света преди две години, сега се превърнаха в отчаяние“.

Историческите разговори между Тръмп и Ким Чен-ун се проведоха през 2018 в Сингапур и бяха насочени към стъпки за ядрено разоръжаване от страна на Северна Корея, но оттогава насам няма особен прогрес. Това е голям удар за американския президент, който определяше преговорите с Пхенян като един от най-големите успехи на мандата си.

„Дори и най-малкият лъч оптимизъм за мир и просперитет на корейския полуостров изчезна в черен кошмар“, каза още Ри Сон-гуон, цитиран от BBC. Външният министър на Северна Корея сподели, че страната „никога повече няма да му (б.а. - на Тръмп) осигури подкрепа, без да получи нещо в замяна“.

В навечерието на президентски избори в САЩ, които ще се проведат през ноември, от Пхенян нанесоха удар по кампанията на Тръмп: „Въпросът е дали има нужда да продължат да държат ръцете си след срещата в Сингапур. Няма никакво фактическо подобрение“, каза външният министър на Северна Корея.

Той твърди, че по-скоро би изградил „по-надеждна сила, която да се справи с военните заплахи на САЩ в дългосрочен план“.

Тръмп и Ким Чен-ун се срещнаха в Сингапур преди две години, което се оказа историческо събитие, събрало заедно за първи път действащ американски президент и севернокорейски лидер. То бе определено като пробив в отношенията след десетилетия враждебност между двете страни. Тогава те се споразумяха по неясни условия да работят заедно по посока на ядреното разоръжаване.

Последва втора среща в Ханой година по-късно, която приключи по-рано от очакваното и без окончателен консенсус. Отчасти това се дължеше на факта, че евентуално намаляване на ядрените сили на Пхенян остана неясен процес с още по-неясни резултати.

Тогава Вашингтон отказа да вдигне наложените срещу Северна Корея санкции, като настоя, че първо Ким Чен-ун трябва напълно да изостави своята ядрена програма.

В следващите месеци отношенията им се влошиха, а Народно-демократичната република през 2019 продължи тестовете на ядрени оръжия, което бе определено като опит за натиск над САЩ да отстъпи.

Впоследствие Пхенян прекъсна всички комуникационни канали и с Южна Корея. Двете страни, които фактически все още са в отношение на война поради липсата на мирно споразумение след конфликта през 1953, бяха постигнали сериозен напредък и известно сближаване. От Север обаче нарекоха съседите си „врагове“.

Причината - групи дезертьори, избягали от Северна Корея и намиращи се отвъд южната граница, които чрез балони години наред продължават да изпращат агитационни листовки на Север, критикувайки режима в Пхенян.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Балони с политическа агитация: Защо Северна Корея прекъсна всички връзки със Сеул

"Послание от Ким" и "повдигане на морала": Северна Корея откри огън срещу Южна Корея

Възможно ли е жена да застане начело на Северна Корея?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия иска да разменя храна в замяна на оръжия със Северна Корея

Русия ще изпрати делегация в Северна Корея, за да ѝ предложи храна в замяна на оръжия, твърди САЩ

12:06 - 31.03.2023

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023

„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%

09:24 - 31.03.2023