Разследване: Крайната десница в Германия иска да гони чужденци. Партията отрича Снимка: © Getty Images

Политици от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) са обсъждали план за масови депортации на чужденци от страната, ако формацията си пробие път в управлението на изборите в няколко провинции тази година. Твърдението е на разследващия сайт Correctiv.

Според източници на медията това се е случило през ноември на тайна среща в хотел край град Потсдам, на която Роланд Хартвиг - съветник на председателя на партията Алис Вайдел, е разговарял с лидери на мнение и бизнесмени за масовото прогонване на чуждестранни граждани.

Присъстващите на срещата са били призовани да финансират плана с най-малко по 5000 евро, пишат разследващите журналисти, като твърдят, че разполагат с текста на поканата за събитието.

"Трябва да направим живота на тези хора у нас възможно най-непривлекателен", е заявил там председателят на парламентарната група на "Алтернатива за Германия" в източногерманската провинция Саксония-Анхалт, където партията е първа политическа сила.

Социологическите проучвания сочат, че и в провинциите Саксония, Тюрингия и Бранденбург, в които през септември ще има избори за за местни парламенти, партията води пред останалите в нагласите на избирателите. На някои места AfD има солидна преднина.

Според разследването на срещата Мартин Зелнер, лидер на крайнодясната формация "Движение за идентичността" в Австрия, е предложил проект, според който “неасимилираните” мигранти да бъдат принудени да напуснат страната, дори ако са германски граждани.

Друга идея, която е била обсъдена на тайното събиране, е била депортираните да бъдат изпратени в Северна Африка, съобщава още Correctiv, като се позовава на свидетелски разкази и кадри от скрита камера.

От "Алтернатива за Германия" признават, че техен представител е бил на подобна среща, но отричат на нея да са обсъждани планове за депортиране на чужденци.

"Алтернатива за Германия" няма намерение да променя позицията си по отношение на имиграционната политика заради едно-единствено мнение, изказано на среща, която не е била официално партийно събиране," казват от партията пред Reuters.

Oт формацията обаче не отговарят дали на събирането присъстващите са били уговаряни да дадат финансова подкрепа за използването на млади инфлуенсъри на предстоящите избори.

В официалната програма на "Алтернатива за Германия" е записано, че партията се обявява за това нелегалните имигранти и търсещите убежище да бъдат изгонени от страната възможно най-бързо.

В няколко провинции формацията е разследвана за екстремизъм и дори е под заплаха да бъде забранена. Това не променя факта, че партията държи 78 места в Бундестага и 252 в парламентите на различни провинции.

"Алтернатива за Германия" е създадена през 2013 г. като антиевропейска партия, а в последниците месеци успя да си осигури няколко победи: през юни миналата година спечели първия си пост на областен управител в източната провинция Тюрингия, през юли беше избран първият ѝ кмет на град в Саксония-Анхалт, а през декември - и в град Пирна в Саксония.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024