Случаи на насилие и секстормоз срещу служители на ЕП описва германско разследване Снимка: © Getty Images

Мащабно разследване на германските медии Correctiv и Stern осветява сериозен проблем с ненаказани случаи на насилие спрямо служители на Европейския парламент - включително за сексуален тормоз срещу жени, понякога и срещу мъже.

В статията се говори за най-малко 11 подобни инцидента и още 15 случая на психологическо насилие за последните 5 години, т.е. в последния законодателен мандат. Броят на пострадалите може и да е по-висок, защото някои не смеят да подадат сигнали по официален път.

А често хората, които са обвинени в насилие, са високопоставени политически фигури или техни доверени лица.

Двете германски медии са разговаряли с десетки души в Брюксел и Страсбург, които описват атмосфера на злоупотреба с власт между стените на Европейския парламент. Жените говорят за неприятни инциденти в асансьорите на институцията, както и за сблъсъци с по-възрастни евродепутати, които гледат на асистентките като на "свежо месо".

Един от тях се оказва вече пенсиониран член на ЕП от Германия, християндемократ, приближен на Ангела Меркел. Името му се пази в тайна от редакциите на Correctiv и Stern, самият той е отказал да разговаря с журналистите, но те разполагат със свидетелствата на една от предполагаемите му жертви.

Името ѝ е Жан Понте, бивша сътрудничка на френски евродепутат, в момента работеща към Европейската комисия.

Понте влиза в ЕП едва на 24 г. през 2014 г. и започва да води дневник, пълен с потресаващи случки от вътрешния живот.

В един от първите дни на работа тя посещава прием, организиран от енергийната индустрия до сградата на парламента в Брюксел. Понте забелязва, че възрастен мъж - "почти три пъти по-възрастен от нея" - я фиксира с поглед и започва да я оглежда. Това е въпросният евродепутат от Германия, чието име не се разкрива. Когато младата жена решава да си тръгне от събитието, той я спира на вратата, хваща я за кръста, пита "дали е нова" и иска да се запознаят.

Мъжът блокира изхода, но Понте успява да се освободи и да се прибере. На следващия ден тя разказва за неприятния инцидент на колегите си и остава потресена от реакцията: оказва се, че никой не е изненадан или притеснен: "Сякаш целият Брюксел беше свикнал".

Друг служител на ЕП изпраща на Понте мейл, в който са прикачени нейни снимки. Писмото е придружено с думите "В задната част на залата". Оказва се, че мъжът я е преследвал и тайно я е фотографирал по време на работа. Въпросният служител е бил известен с недопустимото си поведение, а жените в ЕП са предупреждавани да внимават, защото имал навика да снима под полите им на стълбищата.

Говорител на ЕП твърди, че парламентът има комисии за реакция при сигнали за насилие, организират се обучения за евродепутати и съществува мрежа от подготвени доверени лица, към които евентуалните жертви да се обърнат. Но според разследващите журналисти - много от служителите не смеят да потърсят официална помощ - или не подозират, че такава съществува. Вместо това се организират в собствени мержи.

Част от проблема е и в това, че за високопоставените хора няма последици дори при множество оплаквания.

  • Дългогодишният евродепутат от ХДС / ЕНП Елмар Брок е имал серия от случаи на агресивно поведение спрямо екипа си, като свидетели твърдят, че той е крещял и замерял хората в предмети, създавайки враждебна работна обстановка. Въпреки сигналите той не е санкциониран сериозно.
  • Същият проблем има и с датската евродепутатка от Renew Карен Мелхиор, за която има медийни сигнали за тормоз срещу подчинени и "токсично" поведение - но групата ѝ не предприема мерки за разследване или санкции.
  • Висш служител на ЕК на име Маргус Рахуоя от Естония е осъден за изнасилване на 26-годишно момиче по време на служебно парти, организирано от работодателя на жената. Престъплението е извършено през 2015 г. Рахуоя е осъден през 2022 г., като сам признава за насилието. Но през целия период, в който тече разследването срещу него, той продължава да взема заплата по 15 000 евро на месец (по данни на Liberation), или общо 1,5 милиона евро.
  • Сексуалното насилие не е само мъжка практика - срещу германска евродепутатка на име Каролин Браунсбергер-Райнхолд има два сигнала за сексуален тормоз на подчинени (мъж и жена) по време на парти. Твърди се, че тя е била толкова пияна, че не можела да стои на краката си, когато е поискала да спи с колегите си. Двамата са потвърдили инцидента по официален ред пред комисията в ЕП по жалбите, но наказание няма. 37-годишната германка вече не е кандидат за нов мандат.
  • При "Зелените" също има скандал: един от техните депутати Малте Галее е обект на сигнали от десетина служители и стажанти за сексуален тормоз. През март 2024 г. той подаде оставка, въпреки че смята, че не е направил нищо нередно. Германската зелена партия решава сама да се заеме с разследването, като създава специално звено за проверка на данните.
  • Обвинения за сексуално насилие или непристойно поведение има и срещу още двама членове на ЕП - Алексис Гергулис (Гърция, независим) и Яаак Мадисон (Естония, от крайнодясната Консервативна народна партия, част от групата "Идентичност и демокрация").
  • Имунитетът на Гергулис е свален от ЕП заради разследването за изнасилване на служителка от Европейската комисия. Мадисон отрича да е посягал на стажантката, която го докладва, и твърди, че жената била "шизофреничка".
  • Най-строгото наказание в този мандат се оказва срещу чернокожата представителка на Люксембург Моника Семедо заради две разследвания за психологически тормоз срещу асистентите ѝ. Първата санкция е изключване за 15 дни от парламентарни заседания. Втория път я глобяват с около 3500 евро - еквивалент на 10-дневно възнаграждение. Семедо твърди, че не е направила нищо лошо и че е избухнала заради некадърността на асистентите си: "Само пиеха кафе и не слушаха какво им казват".

Службата на омбудсмана на ЕС твърди, че няма сериозен проблем, защото само 20 от общо 2400 оплаквания на служители били за тормоз и насилие. Но усещането за безнаказаност създава култура на търпимост към недопустимо поведение.

Нулевата толерантност на ЕП спрямо тормоза на работното място изглежда се разминава с преживяванията на доста от служителите в администрацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024
Важно днес

ГЕРБ, ДПС и БСП блокираха комисията за “Нотариуса“, за да не привика Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024