Прокуратурата не откри доказателства Васил Божков да е ръководил престъпна група Снимка: © Булевард България

Без да бъдат открити доказателства, че е ръководил организирана престъпна група, приключи разследването срещу Васил Божков за криминални престъпления, съобщиха от прокуратурата. Предстои внасянето на обвинителен акт, в който той ще бъде обвинен за опит за изнасилване, две подбудителства към убийство и подбуждане към умъртвяване.

Разследването се водеше срещу Божков и още шестима обвиняеми за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на убийства, изнасилвания и принуда.

"Наказателното производство е прекратено срещу петима от обвиняемите в частта относно ръководството и участието в организирана престъпна група, доколкото доказателствата за наличието на такава не са достатъчно убедителни и обвинението в тази му част не е защитимо пред съда," се посочва в съобщението на държавното обвинение.

В същото време прокуратуратата е отделила от основното дело за т.нар. криминални престъпления срещу Васил Божков материалите, които се отнасят до обвинението за подбудителство към умишлено убийство на Алексей Петров през 2015 г., което е останало във фазата на опита.

Те се изпращат за присъединяването им към делото, което е образувано през 2016 г. по същия повод и което също е под ръководство и надзор на СГП.

Едно от престъпленията, за които прокуратурата смята, че има доказателства срещу Божков, е за поръчителство на убийство срещу човек, идентифициран като А. П.

Още през 2020 г. имаше подозрения, че въпросният човек е основателят на "Лев Инс", срещу когото имаше неуспешен опит за убийство през 2002 и 2015 г.

Алексей Петров беше застрелян в столичния квартал "Драгалевци" на 16 август 2023 г. Смъртта му все още се разследва от властите, но все още няма повдигнато обвинение нито срещу извършител, нито срещу подбудител или поръчител.

След убийството му Божков беше разпитан във връзка с разследването, но не стана ясно дали МВР и прокуратурата имат нещо срещу него.

Към момента Васил Божков се намира под домашен арест. Той се завърна в България през миналото лято, след като години наред се укриваше в Дубай. В момента, в който кацна на летището в София, беше задържан, но впоследствие апелативният съд го пусна под домашен арест с електронна гривна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Важно днес

Герой от разследване на АКФ за злоупотреби влиза в управата на пътната агенция

Случаят е стигнал до прокуратурата, след това се губят следите

15:04 - 30.04.2024