Прокуратурата не откри доказателства Васил Божков да е ръководил престъпна група Снимка: © Булевард България

Без да бъдат открити доказателства, че е ръководил организирана престъпна група, приключи разследването срещу Васил Божков за криминални престъпления, съобщиха от прокуратурата. Предстои внасянето на обвинителен акт, в който той ще бъде обвинен за опит за изнасилване, две подбудителства към убийство и подбуждане към умъртвяване.

Разследването се водеше срещу Божков и още шестима обвиняеми за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на убийства, изнасилвания и принуда.

"Наказателното производство е прекратено срещу петима от обвиняемите в частта относно ръководството и участието в организирана престъпна група, доколкото доказателствата за наличието на такава не са достатъчно убедителни и обвинението в тази му част не е защитимо пред съда," се посочва в съобщението на държавното обвинение.

В същото време прокуратуратата е отделила от основното дело за т.нар. криминални престъпления срещу Васил Божков материалите, които се отнасят до обвинението за подбудителство към умишлено убийство на Алексей Петров през 2015 г., което е останало във фазата на опита.

Те се изпращат за присъединяването им към делото, което е образувано през 2016 г. по същия повод и което също е под ръководство и надзор на СГП.

Едно от престъпленията, за които прокуратурата смята, че има доказателства срещу Божков, е за поръчителство на убийство срещу човек, идентифициран като А. П.

Още през 2020 г. имаше подозрения, че въпросният човек е основателят на "Лев Инс", срещу когото имаше неуспешен опит за убийство през 2002 и 2015 г.

Алексей Петров беше застрелян в столичния квартал "Драгалевци" на 16 август 2023 г. Смъртта му все още се разследва от властите, но все още няма повдигнато обвинение нито срещу извършител, нито срещу подбудител или поръчител.

След убийството му Божков беше разпитан във връзка с разследването, но не стана ясно дали МВР и прокуратурата имат нещо срещу него.

Към момента Васил Божков се намира под домашен арест. Той се завърна в България през миналото лято, след като години наред се укриваше в Дубай. В момента, в който кацна на летището в София, беше задържан, но впоследствие апелативният съд го пусна под домашен арест с електронна гривна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024