Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция Снимка: © Getty Images

Европейските прокурори, който отговарят за разследването на сериозни финансови престъпления, проверяват бившия президент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер.

От съобщение на Европейската прокуратура става ясно, че разследването включва "двама души, заподозрени в корупция и злоупотреба с влияние, както и присвояване на средства на ЕС."

Вернер Хойер, който се оттегли от поста си като президент на ЕИБ в края на миналата година, е изправен пред дело за корупция, потвърждава неговият адвокат пред европейското издание Politico.

Според източници на медията полицейски служители от Германия и Люксембург са иззели материали, свързани с разследването, претърсен е и домът на Хойер.

Бившият президент на ЕИБ, чрез своя адвокат, е отрекъл каквито и да било неправомерни действия.

Той твърди, че разследването на Европейската прокуратура се фокусира върху напускането на служител на ЕИБ и компенсацията, която му е била изплатена в този контекст. Хойер е подписал пакета за напускане в съответствие с правилата на ЕИБ, което го включва в разследването, въпреки че не е участвал в преговорите, заявява неговият правен екип.

"Обвиненията срещу мен са напълно абсурдни и неоснователни", каза Хойер в имейл изявление пред Politico.

"Сега очаквам те да бъдат разследвани и напълно изяснени и моля ЕИБ да сътрудничи напълно на Европейската прокуратура. Аз също сътруднича напълно и изисквам пълно изясняване на фактите от тях," казва Хойер.

Неговият адвокат Николаос Газаес смята, че разследването ще докаже, че "наказателните обвинения срещу моя клиент са неоснователни и напълно абсурдни. Това е и причината, поради която моят клиент изрично поиска да се откаже от имунитета си, за да може това обвинение да бъде изяснено."

Говорител на ЕИБ, цитиран от Politico, заявява, че банката "не може да коментира текущи външни разследвания като това. Както е обичайната практика на банката, ние ще сътрудничим напълно на Европейската прокуратура по този въпрос, както се изисква."

Разследването започва, след като Европейската служба за борба с измамите (OLAF) докладва случая на Европейската прокуратура, която има правомощия за разследване на трансгранични казуси, довеждане на потенциални виновници пред съда и искане на обезщетение за интересите на ЕС.

ЕИБ, базирана в Люксембург, функционира като кредитираща институция на ЕС и е от съществено значение за подпомагане на развитието и интеграцията в целия блок чрез предлагане на заеми, гаранции и инвестиции в публичния и частния сектор.

Надя Калвино - първата жена, която ще ръководи ЕИБ За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Всички очакват... новата книга на Малкълм Гладуел

Първата му книга "Повратна точка" се превърна в абсолютна сензация

18:37 - 28.09.2024
Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024