Балонът с акциите на GameStop вече се спука, но шоуто едва сега започва. 

Мениджърите на два от водещите хедж фондове в Уол стрийт са призовани да дадат показания пред американския Конгрес, който свика специални изслушвания заради спекулативните игри с акциите на веригата за продажба на видеоигри GameStop. 

В Конгреса са привикани още главните изпълнителни директори на Reddit - Стийв Хъфман, и на Robinhood - Влад Тенев.

Българският предприемач е създателят на приложението, благодарение на което голяма група от малки инвеститори, обединени в канала r/wallstreetbets на Reddit атакуваха късите позиции срещу GameStop и причиниха загуби за милиарди на фондове като Melvin Capital.

Причината за изслушването на Тенев обаче не заради възможността на всеки да търгува през Robinhood, a тъкмо обратното - решението на мениджмънта да наложи забрана за купуване на акции на GameStop в разгара на аферата. Това постави в още по-неравностойно положение инвеститорите на дребно в сравнение с големите професионалисти. 

Citadel Securities e компанията, която обработва множеството от сделките на потребителите в Robinhood. Инвестиционната фирма Citadel, която формално е отделна юридическа единица, инжектира 2 милиарда долара в Melvin Capital след огромните загуби от залозите срещу акциите на GameStop. 

Интересното е, че заедно с мениджърите на Citadel и Melvin Capital Кен Грифин и Гейб Плоткин ще свидетелства и т.нар. Roaring Kitty.

Това е псевдонимът в YouTube на 34-годишния бивш състезател по лека атлетика от Масачузетс Кийт Гил, който всъщност се оказа един от ключовите играчи зад масовата мобилизация в защита на GameStop и атака срещу фондовете. 

Изслушванията ще се проведат в четвъртък, 18 февруари, като ще се ръководят от Максийн Уотърс (Демократическа партия) - описвана като дългогодишен критик на индустрията на финансовите услуги в САЩ. 

Привикването на топ мениджърите на хедж фондове е сравнително рядко събитие в работата на Конгреса. Кен Грифин (основателят на Citadel) е милиардер и един от големите спонсори на Републиканската партия в САЩ. 

Казусът около GameStop беше възприет като война на "бедните срещу богатите", но и като предупреждение за аномалия на пазара, която би трябвало да се регулира. Дебатът ще разгледа и въпроса дали изказванията на лични оценки за търговията в публични форуми като Reddit може да се смята за пазарна манипулация. 

Новият финансов министър Джанет Йелън поиска от Комисията по борсите и ценните книжа да изготви "своевременна проверка" на случилото се през последните седмици. 

Акциите на GameStop бяха стигнали до невероятни стойности от 347 долара в края на януари, когато се разгръщаше най-острата фаза на атаката на малките инвеститори.

В петък търговията им е приключила на 52,40 долара.  


"Влад Дракула, продадохте ли клиентите си?": Въпрос на Илон Мъск вкара Тенев от Robinhood в обяснителен режим

Robinhood на Влад Тенев отива на съд заради самоубийството на 20-годишен клиент


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"