Robinhood на Влад Тенев отива на съд заради самоубийството на 20-годишен клиент Снимка: © Getty Images

Компанията за онлайн търговия Robinhood на българския предприемач Влад Тенев отива на съд заради самоубийството на нейн 20-годишен клиент през юни 2020 г.

Родителите на Алекс Киърнс подадоха жалба в понеделник, обвинявайки служителите на Robinhood в „безразсъдно поведение, което е довело до смъртта на техен потребител“.

Алекс Киърнс, който е учил в Университета на Небраска в Линкълн, се самоуби миналата година, след като разбрал, че балансът му при търгуване на акции на борсата е негативен и дължи над 730 хиляди долара. В крайна сметка се оказва, че той е търгувал с опции – по-рисков тип инвестиране, който не се препоръчва за неопитни трейдъри, но от Robinhood са му позволили да го направи.

Robinhood на Влад Тенев: Как приложението печели пари, щом потребителите не плащат такси?

„Това съдебно дело се концентрира върху агресивната тактика и стратегия на Robinhood да примамва неопитни инвеститори като Алекс да предприемат големи рискове, за да увеличат печалбите си“, гласи жалбата, подадена от родителите на отнелия живота си 20-годишен мъж – Дан и Дороти Киърнс, както и от сестра му Сидни, в съда в Санта Клара (Калифорния). Семейството живее в Напървил, щата Илинойс, пише CNBC.

„Безразсъдното поведение на Robinhood директно и косвено причини смъртта на една от неговите „жертви“, пише още в съдебния иск. Те обвиняват компанията на Тенев в небрежно причиняване на емоционален стрес и в нечестни бизнес практики. Според семейството – Киърнс погрешно е разбрал съобщенията, получени от приложението, и е искал да предпази родителите си от изплащане на огромни задължения.

Алекс направил три опита да се свърже с центъра за обслужване на клиенти на Robinhood, за да потвърди загубите си и да получи обяснение за ситуацията. Отсреща обаче получавал само автоматични съобщения по електронната поща.

СBC съобщава, че 20-годишният младеж получил мейл в 3:26 ч. след полунощ, в който пишело, че трябва да предприеме „незабавни действия“ и да изплати повече от 170 хиляди долара в рамките на няколко дни.

"Влад Дракула, продадохте ли клиентите си?": Въпрос на Илон Мъск вкара Тенев от Robinhood в обяснителен режим

„Те нямат механизъм за провеждане на разговори по телефона, за да дадат директни обяснения на клиентите си“, казва за Robinhood адвокатът на семейството. „Синът ми се е нуждаел само от малко помощ“, добавя баща му Дан.

Ден след смъртта на Алекс, той получил съобщение, в което пишело, че акаунтът му вече не е блокиран и отново може да търгува.

От Robinhood заявиха още през юни миналата година, че са „лично засегнати от тази трагедия“ и обещаха да преразгледат продуктите, които потребителите могат да използват в търгуването, както и да им предоставят повече информация за трейдването.

„Подобрихме указанията, с които помагаме на клиентите още при регистрацията. Предоставихме още повече обяснения около търгуването с опции. През декември също така добавихме вариант за телефонни разговори със служители на компанията. Оставаме посветени на това да направим Robinhood място, на което потребителите да учат за инвестирането и да го правят отговорно“, гласи официалната позиция на компанията.

Robinhood е създадена през 2013 от българския предприемач Влад Тенев и колегата му от Станфорд - Байджу Бхат. Приложението предлага търгуване с акции без посредник на борсата и без плащане на такси. През 2016 то има 1 милион активни потребители, а днес те са над 13 млн.

Компанията попадна под светлините на прожекторите по време на аферата GameStop, когато индивидуалните инвеститори се координираха в Reddit, закупиха акции във фирмата за видеоигри и изкуствено надуха пазарната ѝ капитализация. По този начин нанесоха милиарди долари загуби на големите хедж фондове, които бяха заложили за поевтиняване на акциите и дори за фалит на компанията. Robinhood ограничи купуването на ценни книжа на GameStop веднага след скандала и потребителите обвиниха приложението, че играе в полза на големите финансови институции.

Загубите за Тенев и Бхат също бяха огромни и те изтеглиха над 2 млрд. от спонсорите си и по кредитни линии, за да излязат от кризата, след което отново позволиха търгуване с акции на GameStop, AMC и други компании, попаднали в аферата.

Това съвсем не е първият огромен проблем за Robinhood – през март 2020 технически срив спря работата на услугата точно когато огромната част от клиентите й се опитваха да преместят парите си, за да избегнат загуба или да осъществят печалба от нестабилността на борсите. Така пазарът изведнъж остана блокиран за 10 млн. клиенти.


Reddit нанесе финален удар върху финансовия елит на САЩ с 5-секундна реклама на Супербоул


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022