Reddit нанесе финален удар върху финансовия елит на САЩ с 5-секундна реклама на Супербоул Снимка: © Getty Images

Супербоул е най-гледаното събитие в САЩ и американските компании правят всичко по силите си да пласират рекламите си в телевизионния праймтайм покрай финала на NFL. Дори 5-секундно видео може да спечели вниманието на милиони хора и точно този подход избраха от Reddit.

Социалната мрежа, която е изключително популярна в САЩ, не се рекламира, а реши да нанесе пореден удар по имиджа на американския финансов елит.

Reddit пусна надпис за 5 секунди, който едва ли някой е успял да прочете в реално време. Чрез рекламата по време на Супербоул компанията припомни случилото се през януари, когато индивидуални инвеститори се обединиха в платформата и купиха акции в GameStop. Така те повишиха пазарната капитализация на фирмата за видеоигри и нанесоха огромни щети на хедж фондовете, които бяха заложили за поевтиняване на ценните книжа или дори фалит на компанията.

"Влад Дракула, продадохте ли клиентите си?": Въпрос на Илон Мъск вкара Тенев от Robinhood в обяснителен режим "Влад Дракула, продадохте ли клиентите си?": Въпрос на Илон Мъск вкара Тенев от Robinhood в обяснителен режим

Рекламата на Reddit бе със заглавие: „Уау, всъщност наистина проработи“. Американците от Сан Франциско до Ню Йорк, които гледаха Супербоул по телевизия CBS, станаха свидетели на обявената от социалната мрежа победа срещу финансовия елит.

В началото видеото прилича на реклама на джипове SUV, но изведнъж кадърът се сменя и на екрана тръгва дълъг надпис. „Ако четете това, означава, че залогът ни се е отплатил. Големите мачове в спорта са скъпи, така че не можехме да си позволим пълна реклама. Но бяхме вдъхновени и решихме да похарчим целия си маркетингов бюджет за 5-секундно излъчване“, гласи съобщението.

„Това, което научихме от обществото през миналата седмица, е, че аутсайдерите могат да постигнат всичко, ако се обединят около обща идея“, пише в съобщението на Reddit, които намекват за удара на индивидуалните инвеститори, събрали се в един от форумите в платформата, за да завършат амбициозния си план.

„Кой знае? Може вие да се окажете причината учебниците по финанси вече да включват глава „печалби от инвестиции“ („tendies“). Могъщи неща могат да се случат, ако хората се обединят около идея, която наистина ги вълнува. Има едно място за това. Казва се Reddit“, завършва рекламното съобщение на платформата.

То представлява и удар по приложението за онлайн търговия Robinhood на българския предприемач Влад Тенев, което позволява на клиентите да "трейдват" без посредник на борсата и без да плащат такси. Компанията обаче наложи строги ограничения за закупуването на акции от GameStop, AMC и други фирми, попаднали в аферата през януари. Така Тенев и екипът му бяха обвинени, че не играят в полза на индивидуалните инвеститори, а на големите финансови институции.

"Tendies" е дума, която е най-често използвана именно от потребителите на Robinhood, и означава печалба от инвестиция.

Посланието на Reddit имаше и връзка със спорта, тъй като „Тампа Бей“ не бяха считани за фаворит във финала на NFL срещу действащите шампиони от „Канзас Сити Чийфс“. 43-годишната легенда в американския футбол Том Брейди обаче поведе новия си тим до втората титла в Супербоул в историята им и триумфира със своя 7-и шампионски пръстен. По този начин не само е недостижим на върха сред играчите, но има и повече титли от всеки един отбор в лигата.

Маркетинг директорът на социалната мрежа Рокси Йънг обясни, че видеото е „напомняне, че когато хората се обединят около страстта си, са способни на всичко".

Автор на рекламата е Ели Бамфорд, която ръководи медийното звено в маркетинг компанията R/GA. Според нея – необичайният формат е предизвикал още по-голямо внимание у зрителите.

„Знаехме, че ако искаме да сме оригинални, трябва да пречупим стандартния модел“, казва тя, цитирана от Variety. „5-секундната реклама по време на големия мач не само привлече любопитство в реално време, но продължава да вдъхновява хората да се обединяват около общата си страст. Това е голямо постижение за 5 секунди“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024