Реакциите след кандидатурата на Антон Хекимян за кмет на София Снимка: © Булевард България

ГЕРБ най-накрая наруши продължилото месеци мълчание около "нестандартното решение" за кандидата ѝ за кмет на София и обяви, че това е Антон Хекимян - доскорошният директор на "Новини" в bTV. Изненадващата номинация предизвика вълна от реакции в социалните мрежи, включително на политици и журналисти.

Журналистката Полина Паунова определи решението като "огромен публичен проблем", който показва сливането на политическата власт и медиите.

"Това момче до онзи ден беше шеф на новините на най-голямата частна, национална телевизия (преди това години наред беше лансиран като топ водещ на сутрешната публицистика), а днес е номинация на Бойко Борисов за столичен кмет. Подобно действие осветява пряката (телефонна) връзка между бившия премиер, лидер на най-голямата партия в България и човека, който отговаряше за начина на поднасяне на новините в национален ефир", пише тя своя публикация във Facebook.

Друго лице от медиите - Миролюба Бенатова, припомня, че и други журналисти в миналото са влизали в политиката. Примери за това са например депутатът от ГЕРБ Тома Биков, бившият тв водещ Николай Бареков и вицепрезидентът Илиана Йотова, която е директор на новините в БНТ през 1995 г.

"Много журналисти са ставали политици, още повече - пиари в различни ведомства и партии. Но с такава демонстративна лекота, не помня. Ударът по имиджа на bTV е голям. По доверието в журналистиката изобщо - шамарът е още по-силен...За българската журналистика идват още по-тежки дни", посочва Бенатова.

Кандидатурата на Хекимян попадна под вниманието и на един от опонентите на ГЕРБ. Лидерката на БСП Корнелия Нинова използва възможността, за да нападне управляващото мнозинство в парламента, като се усъмни, че има предварителна договорка кой ще спечели вота в София.

"Бил ли е Антон Хекимян лична къртица на Бойко Борисов в bTV? Защото сега виждаме как телевизията трябва да носи отговорност за нещо, което вероятно не е нейно решение... Означава ли това, че Хекимян е персонално човек на ГЕРБ години наред?", попита Нинова.

Според политолога Огнян Минчев издигането на Хекимян за кмет на София "ще затрудни" възможността кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" - Васил Терзиев, да загуби изборите.

"Първо, тази кандидатура ще затрудни съществено възможността г-н Терзиев да загуби изборите - въпреки целенасочените и сърцати усилия на неговите ПР-и и отговорници за кампанията в тази посока. Второ, ще насочи основното русло на кампанията по оста Васил Терзиев - Вили Лилков, защото по тази ос се фокусират основните измерения на политическото противоборство в тази кампания. Както знаем, не е задължително политическият дебат от принципни позиции да победи тънките сметки, режисиращи избора зад кулисите. Но който практикува подобни тънки сметки, трябва да бъде готов да получи неочакваните им резултати като бумеранг", пише експертът в своя публикация във Facebook.

И малко политически хумор

В социалните мрежи много потребители иронизираха новината и предпочетоха да погледнат на нея от хумористичната ѝ страна.

"А кога ГЕРБ ще обявят следващия шеф на новините в БТВ?", пише журналистът Драгомир Симеонов в профила си във Facebook.

"Не съм професионален социолог, но според мен Натали Трифонова имаше по-големи шансове...", посочва иронично българският илюстратор Христо Комарницки, визирайки едно от другите лица в ефира на bTV.

Новината породи и няколко мемета, включително това за кмета Йорданка Фандъкова, която да бъде избрана за следващия шеф на новините на bTV.

Антон Хекимян Борисов лично поканил Антон Хекимян за кандидат-кмет в София


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024