Реакциите след мандата за БСП: "Отиваме на избори, които няма да дадат промяна" Снимка: © Булевард България

Мандатът, който БСП получи от Румен Радев, беше разтълкуван като стъпка в посока на неизбежни нови предсрочни парламентарни избори. При това - с риск да се стигне до повторението им през есента на 2023 г., когато е планиран и местният вот.

"За съжаление отговорът е, че се провалихме в това Народно събрание. Много съм скептичен, че нещо ще излезе от третия мандат, както и досега. Следващият парламент, който ще бъде преди местните избори и всички ще ръководят действията си, съобразно тях, още по-малко ще има в него някакви прояви на отговорност и жертване на егоистичния партиен интерес. Изглежда много вероятно и следващият парламент да не роди управление и да отидем на нови избори - 2 в 1 с местните", каза Христо Иванов ("Демократична България") пред БНР в понеделник.

Коалицията беше спрягана за евентуален мандатоносител с последния шанс за съставяне на кабинет в 48 Народно събрание, но Румен Радев реши да възложи това на БСП, както го е правил винаги досега.

От ГЕРБ не дават еднозначни сигнали дали са склонни на финални компромиси - партията има принципно решение, че няма да влиза в коалиции с БСП.

Даниел Митов и Десислава Атанасова все пак не изключиха да участват в разговорите по покана на Корнелия Нинова.

Митов обаче използва случая, за да отправи критики към президентството - включително към изказванията на Илияна Йотова за това, че постави като условие за третия мандат приемственост с политиката на служебния кабинет.

"Управлението на страната отдавна е излязло от параметрите на Конституцията и власт, която не е легитимна, ръководи много дълго време. Всъщност служебният кабинет не може да има други приоритети, освен да организира изборите. Очевидно в президентството вече са решили, че управляват и то дългосрочно", каза Митов.

"Продължаваме промяната" ще се яви на лидерската среща, предложена от БСП.

Пред БТА Даниел Лорер (ПП) обаче изразява резервирано отношение към шансовете за успех на третия мандат заради различията между двете партии по въпроса за войната в Украйна и промените в Изборния кодекс.

Според Лорер - предсрочните избори стават все по-вероятни, а те ще бъдат "като тренировка за местните избори".

Той предупреждава, че 48 НС няма да успее да приеме всички планирани закони, които са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост - особено тези, които засягат съдебната реформа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024