Реакциите след обратния завой на властта към "Газпром": Задава се звучен шамар от Кремъл Снимка: © Getty Images

Триседмичната прелюдия на служебния кабинет към преговори с "Газпром", която завърши със заплахи от страна на бизнеса и незабавно решение за "неизбежно" връщане към руския газ от страна на министъра на енергетиката Росен Христов, провокира тежки критики.

Владислав Панев и Ивайло Мирчев от "Демократична България" обвиниха кабинета в това, че връща държавата към зависимост от руските доставки на газ и че всява безсмислена паника "против интересите на България".

Мирчев напомня, че за периода на управлението си правителството е допуснало серия от грешки и внушения, с които да се обоснове "неизбежността" на преговорите с руския монополист - от бездействие при резервирането на слотове в гръцкия терминал за втечнен природен газ в Ревитуса, през невъзможността да се договорят с Турция за доставки и пренос, до липса на подготвен план за компенсация на високите цени на газа, заради които уж беше съставен "денонощен" кризисен щаб.

"Газпром не е евтин доставчик - справка Унгария, която в момента плаща повече от България за газ (при единствен доставчик Русия, а Орбан най-близък приятел на Путин)", казва още Мирчев.

Владислав Панев оспорва и друго твърдение на служебните министри и представителите на бизнеса, които твърдят, че можело да се постигне цена от 200 лв./мегаватчас, ако се възстанови договорът с "Газпром".

"Цената на природния газ от Газпром се определя на базата на TTF Амстердам, който скочи двойно за месец и половина, като този компонент е над две трети от теглото (б.р. в момента тя е над 568 лв./мвтч). И цената на петрола, която пада. Тоест, тя не може да бъде много по-ниска от пазарните цени. Цената на азерския газ (договорените 1 млрд м3 годишно) се определя изцяло на базата на цените на петрола. Затова и той е с пъти по-евтин и от пазара, и от руския газ. Всичките приказки как без руски газ ще умрем, са лъжа. Това е очевидна част от план за баламосване на обществото, и в него влизат отказа от 6 от 7-те кораба с втечнен газ, и търсенето на други алтернативи. Както и саботажите срещу интерконектора", казва той.

Панев посочва, че България е "слабо зависима от природен газ", а "който се опитва да ви паникьоса, работи против интересите" на страната.

Вторият проблем, който няколко експерти повдигат след пресконференцията на Росен Христов, е свързан с острите му обвинения срещу доскорошното правителство на Кирил Петков, върху което министърът изцяло прехвърли "вина" за спрените от "Газпром" доставки.

В опита си да нарочи предшественика си за некадърен министър (защото "продавал телефони" в миналото, по думите на Христов), той обяви, че старият кабинет е "направил всичко възможно договорът с "Газпром" да функционира много трудно".

"Ние нагнетихме отношенията с Русия до краен предел, такова нещо никога не е било. Ние изгонихме всички дипломати, прекратихме всякаква комуникация. Водени са някакви безобразни преписки. Ситуацията с "Газпром експорт" изобщо не е розова. Ние трябва да водим много интензивни преговори, с голяма политическа поддръжка, с въвличане на всички контакти в частния сектор и политическия, за да може това да заработи", бяха думите на Росен Христов.

Газовият експерт Васко Начев предупреждава, че "всякакви разговори с "Газпром" извън това, което прави "Булгаргаз" от 27 април до момента, водят само и единствено към наливане на вода в мелницата на "Газпром" и влошаване на нашата позиция при евентуален арбитраж".

Същият проблем вижда и юристът Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, който посочва, че "при евентуален спор коя е неизправната страна по договора, излиза, че сегашната българска позиция е, че това е именно българската страна".

Само до преди няколко седмици Росен Христов твърдеше, че всъщност българската страна е поискала от "Газпром" гаранции за сигурността на разплащанията по новата схема с рублите - но руската страна е отказала да ги даде. Това е била и последната кореспонденция между София и Москва по казуса.

"Най-вероятно разговорите с Газпром ще са безрезултатни. Преговарящите ще получат звучен шамар от Кремъл. Лошото е, че те след по-малко от два месеца те си отиват, но попарата, която надробят, ще трябва ние да я сърбаме", коментира Васко Начев в профила си във Facebook.

От ГЕРБ, които досега се обявяваха за "100 процента диверсификация от руския газ", без да изключват преговори с "Газпром", решиха да използват случая за нова атака срещу ПП.

Бившият енергиен министър Делян Добрев се съгласи с твърдението на служебния кабинет, че връщането към руския газ е "неизбежно", като обяви, че "няма газ нито за хората, нито за бизнеса" и поиска службите за сигурност да разследват бившите управляващи заради предполагаемо ощетяване в размер на 180 млн. лв.

От БСП единствените гласове досега са за допълнителен натиск върху служебния кабинет за връщане към руските доставки като "единствен вариант" за снабдяване (по Таско Ерменков).

В "Продължаваме промяната" лансират "омекотена" версия за евентуално възстановяване на отношенията с "Газпром" - преди ден Калина Константинова коментира, че партията не би била против "договор с "Газпром", който е изгоден за България и на който може да се разчита", но посочи, че в момента няма индикации за такива условия и "не сме видели такава опция в месеците, в които ние бяхме в управлението".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024