Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Решението на Конституционния съд, че Кирил Петков е бил назначен от Румен Радев за служебен министър в нарушение на Конституцията, доведе до бурни реакции, които могат да повлияят на кандидат-президентската кампания на държавния глава, както и на „Продължаваме промяната“.

На 27 октомври КС се произнесе окончателно по казуса с канадското гражданство на Петков. Съдиите решиха с 11 от общо 12 гласа, че той е бил двоен гражданин, докато е изпълнявал длъжността служебен министър на икономиката. Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение.

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Защо КС взе такова решение?

Президентският указ, с който Кирил Петков е назначен за служебен министър в първия кабинет „Янев“, е от 10 май. На 21 април Петков е направил волеизявление пред българските власти, с което се отказва от канадското си гражданство и връща паспорта си. Тезата му е, че тогава той е престанал да бъде гражданин на друга държава и може да изпълнява функции в Министерски съвет според Конституцията, която гласи, че депутати и министри могат да бъдат само хора само с български паспорт.

Властите в Отава обаче са издали документ, че Петков не е канадски гражданин от 20 август – над 3 месеца след президентския указ. Конституционният съд приема, че при назначаването на Петков за служебен министър той не е бил категорично освободен от канадското си гражданство и е бил наясно, че подаденото от него волеизявление не е достатъчно. Трябвало е да изчака отговора от Канада, пише КС в мотивите си.

Какво следва за Петков и актовете му като министър?

Актовете на Петков като служебен министър на икономиката не отпадат автоматично и не са нищожни, но всеки от тях може да бъде атакуван отделно пред съда.

Няма проблем лидерът на „Продължаваме промяната“ да бъде депутат, защото вече не е канадски гражданин.

Решението обаче е ключово за бъдещи дела с подобни казуси – депутати или министри, които попаднат в същата ситуация като тази на Кирил Петков, също ще са в нарушение на Конституцията, освен ако основният закон не бъде променен от Народното събрание в тази си част.

Как се стигна до делото?

Първоначално от „Има такъв народ“ сигнализираха за казуса с двойното гражданство на бившия министър. След това 55 депутати от ГЕРБ от 46-ия парламент сезираха Конституционния съд с искане указът на Радев да бъде обявен за противоконституционен.

Президентът Румен Радев поиска от Конституционния съд да обяви делото за недопустимо “поради отпадане предмета на делото“ след назначаване на ново служебно правителство.

КС поиска експертни становища от проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Пламен Киров и доц. д-р Наталия Киселова. И тримата заявиха, че е обоснована тезата, че правният интерес не е отпаднал и делото следва да бъде решено по същество. Така се стигна до 27 октомври и произнасянето на решението.

Съдът не разреши Петков лично да се защити по делото или да изпрати писмено становище, въпреки че два пъти той подаде такова искане до съдиите.

Как реагира Кирил Петков?

Лидерът на „Продължаваме промяната“ атакува КС с думите, че са отнели правото на още 2 милиона българи, намиращи се извън страната, много от които имат двойно гражданство, да бъдат депутати и министри.

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

„Позицията на Конституционния съд беше, че няма пречка в продължение на месец Делян Пеевски да е шеф на ДАНС и депутат едновременно (…) Съжалявам много, че днес същият този съд каза на 2 милиона български граждани извън страната, много от които имат двойно гражданство: Вие не сте пълноправни граждани на България. Вашата воля дори когато се откажете и предадете паспортите си в името на Родината, няма да бъде зачетена от българския съд“, написа той във Facebook.

„Днес най-висшият съд на Родината подчини България и нейната Конституция и волята на нейните граждани на административните актове на чуждите държави. Днес България загуби частица от своя суверенитет!“, добави бившият министър.

Останалите реакции – атаки срещу Румен Радев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира решението на КС пред журналисти по време на посещение на Басарбовския манастир. Той не пропусна да насочи атаката си към президента, а не към съперника си на парламентарните избори. „Радев знаел ли е? Кирил Петков не ме интересува. Може момчето и да не е знаело. Неговият началник Радев не го ли знае? Декларацията като дойде, не се ли запита?“, заяви Борисов, твърдейки, че държавният глава е бил наясно с казуса преди издаването на указа на 10 май.

„Наглостта на Радев да изпрати писмо до КС да прекратят делото – това е за коментар. Решението за всички е ясно. Яд ме е, защото така излиза все едно някой му прави нещо (б.а. – на Петков). Той не знае може би българската поговорка, че каквото сам си правиш, никой не може да ти го направи. Това ми е коментарът – той е срещу Радев, неговите съветници, неговите юристи, които говорят, че са най-великите. Петков не е виновен. А като е разбрал, е трябвало да отиде и да каже: „Направил съм грешка“. В парламента щяхме да го подкрепим всякак“, твърди лидерът на ГЕРБ.

Той заяви, че партията му ще подкрепи промяна в Конституцията, която да позволи на българи с двойно гражданство да бъдат депутати и министри. „Ако другите не бяха толкова надменни, ние в парламента щяхме да гласуваме цялата група за промяна на Конституцията в тази част. Но те се занимаваха тогава с НСО и с охраната на Гешев“, каза Борисов.

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ, коментира, че президентът е нарушил Конституцията, което е „недопустимо“. „Нямаше да има проблем, ако г-н Радев беше казал, че е бил подведен и че не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков. Но той още в началото потвърди, че е бил наясно със случая, обаче смята, че не трябва да се гледа формално на конституционните разпоредби", заяви той.

Президентът Румен Радев отказа да коментира решението на КС. Според него Петков не е бил назначен за служебен министър в нарушение на основния закон, но решения на Конституционния съд „не подлежат на коментар“. Държавният глава заяви, че не е знаел за двойното гражданство на Петков и отбеляза, че „би се радвал да има повече хора като него в политиката“.

Инициативният комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат, излезе с позиция, в която посочва, че президентът няма нито правомощия, нито задължение да проверява истинността на декларираното от кандидатите за служебни министри. "Всякакви други внушения са израз на безпомощността на политически партии и лица, търсещи повод да избягат от оценката на обществото за тяхното корумпирано и некомпетентно управление", отбелязват от инициативния комитет.

"Както посочиха редица специалисти, подобна постановка за гражданството в 21-и век и в условията на членство на България в Европейския съюз и други международни организации, е анахронизъм. В частност, тя обрича на ограничаване на политическите им права стотици хиляди наши сънародници зад граница, посочват още от комитета.

ВМРО обяви, че ще внесе жалба във Върховния административен съд да бъдат анулирани всички актове и решения, подписвани от Кирил Петков като министър. "Днешното решение на КС всъщност повдига и въпросът за решенията, вземани на заседания на Министерския съвет в присъствието и с гласа на това лице", пише в позицията на партията на Красимир Каракачанов.

ВМРО призовават за намеса на прокуратурата. От август в нея има проверка по казуса.

От "Има такъв народ" коментираха, че КС е "защитил Конституцията и националния ни суверенитет с единственото решение, което отговаря на закона и фактите“.

Съпредседателят на ИБГНИ Мая Манолова защити Кирил Петков, като според нея решението на КС се използва за „политическа употреба“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024