Реакциите след Welt: От "нормално е оръжейната индустрия да търси пазари" до "нито един патрон не е изнесен за Украйна" Снимка: © Народно събрание

Статията в германския Welt, в която Кирил Петков и Асен Василев описват доставките на боеприпаси и горива за Украйна в първите месеци на войната, доведоха до разнопосочни коментари в Народното събрание.

Общото между тях е едно: никой не е изненадан от факта, че България е изнасяла боеприпаси, независимо че парламентът забави с почти 9 месеца решението за военни помощи за Киев, а Корнелия Нинова до последно отричаше да са изпращани доставки за Украйна.

ГЕРБ, които иначе бяха сред инициаторите на проекта за помощ на Украйна, намериха повод да нападнат лидерите на "Продължаваме промяната" и БСП за това, че са отричали доставките на въоръжение в продължение на месеци.

"Защо лъжеше г-н Петков? Сега можеше да имаме модернизиранa противовъздушна отбрана, можеше да сме дали и други неща на Украйна и да сме успели през програмите за междусъюзническа взаимопомощ да модернизираме въздушната си отбрана", казва бившият външен министър на ГЕРБ Даниел Митов.

В интервюто си за Welt Петков всъщност разказва, че всички доставки от България са минавали през други държави и посредници, и не са били безвъзмездни, а са заплащани - според германската медия от САЩ и Великобритания.

Христо Иванов ("Демократична България") потвърди, че страната "винаги е успявала" да оказва помощ на Украйна - не само в рамките на "търговски сделки", но през други ангажименти, включително безвъзмездна помощ, която "отваря възможността България да получи подкрепа за модернизация на своята армия чрез заместване".

От БСП продължават да отричат фактите, а Иван Ченчев реши да повтори официалната позиция на партията, че "няма нито един изнесен патрон за Украйна".

Председателят на БСП Корнелия Нинова беше начело на Министерството на икономиката в периода на началото на войната - от нея зависеха и разрешенията на износа на българска оръжейна продукция. Както цялата БСП, така и Нинова се съпротивляваха срещу всяко решенеи за военна помощ за Украйна - ръководството на партията държеше да се знае, че няма директни пратки на въоръжение.

Стефан Янев, който беше отстранен от кабинета "Петков" заради отявлената си проруска позиция през март 2022 г., изведнъж смени тона и заяви, че за него е "нормално българската оръжейна индустрия да търси пазари и да реализира продукцията си".

Welt описа как България е снабдявала Киев с боеприпаси и дизел в първите месеци на войната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023

БЛС застана зад личните лекари в искането им за по-висока потребителска такса

Според зам-председателя на съюза таксата не кореспондира с никакви обективни показатели и не е адаптирана към настоящето

10:33 - 29.01.2023