Реакциите след Welt: От "нормално е оръжейната индустрия да търси пазари" до "нито един патрон не е изнесен за Украйна" Снимка: © Народно събрание

Статията в германския Welt, в която Кирил Петков и Асен Василев описват доставките на боеприпаси и горива за Украйна в първите месеци на войната, доведоха до разнопосочни коментари в Народното събрание.

Общото между тях е едно: никой не е изненадан от факта, че България е изнасяла боеприпаси, независимо че парламентът забави с почти 9 месеца решението за военни помощи за Киев, а Корнелия Нинова до последно отричаше да са изпращани доставки за Украйна.

ГЕРБ, които иначе бяха сред инициаторите на проекта за помощ на Украйна, намериха повод да нападнат лидерите на "Продължаваме промяната" и БСП за това, че са отричали доставките на въоръжение в продължение на месеци.

"Защо лъжеше г-н Петков? Сега можеше да имаме модернизиранa противовъздушна отбрана, можеше да сме дали и други неща на Украйна и да сме успели през програмите за междусъюзническа взаимопомощ да модернизираме въздушната си отбрана", казва бившият външен министър на ГЕРБ Даниел Митов.

В интервюто си за Welt Петков всъщност разказва, че всички доставки от България са минавали през други държави и посредници, и не са били безвъзмездни, а са заплащани - според германската медия от САЩ и Великобритания.

Христо Иванов ("Демократична България") потвърди, че страната "винаги е успявала" да оказва помощ на Украйна - не само в рамките на "търговски сделки", но през други ангажименти, включително безвъзмездна помощ, която "отваря възможността България да получи подкрепа за модернизация на своята армия чрез заместване".

От БСП продължават да отричат фактите, а Иван Ченчев реши да повтори официалната позиция на партията, че "няма нито един изнесен патрон за Украйна".

Председателят на БСП Корнелия Нинова беше начело на Министерството на икономиката в периода на началото на войната - от нея зависеха и разрешенията на износа на българска оръжейна продукция. Както цялата БСП, така и Нинова се съпротивляваха срещу всяко решенеи за военна помощ за Украйна - ръководството на партията държеше да се знае, че няма директни пратки на въоръжение.

Стефан Янев, който беше отстранен от кабинета "Петков" заради отявлената си проруска позиция през март 2022 г., изведнъж смени тона и заяви, че за него е "нормално българската оръжейна индустрия да търси пазари и да реализира продукцията си".

Welt описа как България е снабдявала Киев с боеприпаси и дизел в първите месеци на войната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024