Реакциите след Welt: От "нормално е оръжейната индустрия да търси пазари" до "нито един патрон не е изнесен за Украйна" Снимка: © Народно събрание

Статията в германския Welt, в която Кирил Петков и Асен Василев описват доставките на боеприпаси и горива за Украйна в първите месеци на войната, доведоха до разнопосочни коментари в Народното събрание.

Общото между тях е едно: никой не е изненадан от факта, че България е изнасяла боеприпаси, независимо че парламентът забави с почти 9 месеца решението за военни помощи за Киев, а Корнелия Нинова до последно отричаше да са изпращани доставки за Украйна.

ГЕРБ, които иначе бяха сред инициаторите на проекта за помощ на Украйна, намериха повод да нападнат лидерите на "Продължаваме промяната" и БСП за това, че са отричали доставките на въоръжение в продължение на месеци.

"Защо лъжеше г-н Петков? Сега можеше да имаме модернизиранa противовъздушна отбрана, можеше да сме дали и други неща на Украйна и да сме успели през програмите за междусъюзническа взаимопомощ да модернизираме въздушната си отбрана", казва бившият външен министър на ГЕРБ Даниел Митов.

В интервюто си за Welt Петков всъщност разказва, че всички доставки от България са минавали през други държави и посредници, и не са били безвъзмездни, а са заплащани - според германската медия от САЩ и Великобритания.

Христо Иванов ("Демократична България") потвърди, че страната "винаги е успявала" да оказва помощ на Украйна - не само в рамките на "търговски сделки", но през други ангажименти, включително безвъзмездна помощ, която "отваря възможността България да получи подкрепа за модернизация на своята армия чрез заместване".

От БСП продължават да отричат фактите, а Иван Ченчев реши да повтори официалната позиция на партията, че "няма нито един изнесен патрон за Украйна".

Председателят на БСП Корнелия Нинова беше начело на Министерството на икономиката в периода на началото на войната - от нея зависеха и разрешенията на износа на българска оръжейна продукция. Както цялата БСП, така и Нинова се съпротивляваха срещу всяко решенеи за военна помощ за Украйна - ръководството на партията държеше да се знае, че няма директни пратки на въоръжение.

Стефан Янев, който беше отстранен от кабинета "Петков" заради отявлената си проруска позиция през март 2022 г., изведнъж смени тона и заяви, че за него е "нормално българската оръжейна индустрия да търси пазари и да реализира продукцията си".

Welt описа как България е снабдявала Киев с боеприпаси и дизел в първите месеци на войната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024