"Реал" Мадрид ще играе в Шампионска лига и напролет, ясни са всички осминафиналисти Снимка: © Getty Images

Европейският гранд "Реал" Мадрид ще играе в Шампионска лига и през пролетта. Това стана ясно, след като в решителен последен мач от груповата фаза футболистите на Зинедин Зидан победиха гостуващия "Борусия" Мьонхенгладбах след 2:0 и така финишират на първото място в групата. Германците също продължават напред като втори, тъй като в другия мач от групата "Интер" Милано и "Шахтьор" Донецк не си отбелязаха гол. И двата тима се нуждаеха от победа за място в следващия етап, но завършиха по възможно най-неблагоприятния начин.

Преди последните мачове и четирите отбора имаха шансове за място на осминафиналите. Реал стартира вечерта като трети в групата и пред угрозата за първи път в 25-те си участия в турнира да не достигне до елиминациите. Но голове с глава на Карим Бензема след центриранията на Лукас Васкес и Родриго през първото полувреме донесоха заслужено успеха за отбора, който спечели четири от последните седем издания на турнира.

"Шахтьор" завърши с 8 точки в групата, колкото има и "Борусия", но с по-лоши показатели в преките двубои, заради което остава на трето място и продължава в Лига Европа. А за трета поредна година още в тази фаза турнирът напуска италианският гранд "Интер", който отправи 20 удара към вратата на съперника си в сряда вечер, но нито един от тях не попадна в мрежата.

Една от малкото други интриги в последните мачове бе свързана с второто място в група А, където шампионът "Байерн" отдавна си осигури първата позиция. А в прекия сблъсък за продължаване напред "Атлетико" Мадрид победи с 2:0 домакините от "Залцбург".

По същия начин гостуващият отбор триумфира в двубоя "Аякс" - "Аталанта", в който след 1:0 италианците заеха второто място зад победителя в групата "Ливърпул", който с голяма доза резерви завърши 1:1 срещу датския "Мидтиланд".

В други протоколни мачове: "Байерн" - "Локомотив" Москва 2:0, "Манчестър Сити" - "Олимпик Марсилия" 3:0 и "Олимпиакос" - "Порто" 0:2.

В сряда се доигра и прекратеният във вторник заради расизъм от четвъртия съдия двубой между "Пари Сен Жермен" и "Истанбул Башакшехир". Преди началото му играчите и на двата отбора коленичиха в знак на подкрепа към помощник-треньора на турците Пиер Уебо, който ден по-рано бе обект на расизъм. Мачът нямаше особено значение, тъй като единствената интрига бе, дали парижани ще оглавят класирането или ще продължат като втори. В крайна сметка след хеттрик на Неймар и два гола на другата звезда Килиан Мбапе "ПСЖ" завършва като лидер пред "РБ" Лайпциг и за сметка на останалия трети "Манчестър Юнайтед".

Расизъм от съдия доведе до прекратяване на мач в Шампионска лига, „Ман Юнайтед“ аут от турнира

Така вече са известни и имената на 16-те отбора, които ще играят на осминафиналите напролет, жребият, за които е в понеделник. Обичайно до фазата на директните елиминации достигнаха почти изцяло само отбори от топ 4 първенствата на Европа - четири испански ("Барселона", "Реал" Мадрид", Атлетико "Мадрид" и "Севиля"), четири германски ("Байерн" Мюнхен, "Борусия" Дортмунд, "Борусия" Мьонхенгладбах и "РБ" Лайпциг), три италиански ("Ювентус", "Лацио" и "Аталанта") и три английски ("Челси", "Манчестър Сити" и "Ливърпул"). Заедно с тях своето място намериха финалистът от миналия сезон "Пари Сен Жермен" и португалският гранд "Порто".

Защо всички говорят за рекордите на португалския магьосник Бруно Фернандеш

Как Brexit ще промени английския футбол?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024