Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Премиерата на Dune на Дени Вилньов e сред най-очакваните събития в киното за 2021 г., а на 22 октомври едно ново поколение от фенове на научната фантастика ще могат да се запознаят със света, описан в книгата на Франк Хърбърт. Една от най-интригуващите героини е лейди Джесика, в чиято роля влиза шведската актриса Ребека Фъргюсън.

Джесика Атреиди е отраснала в мистичен религиозен женски орден на име Бин Джезърит, който обучава своите кадри да използват политическа и религиозна мощ, за да постигнат ултимативен контрол над човешката раса. Жените от ордена владеят набор от свръхсили благодарение на умението си да владеят всеки мускул и нерв в своето тяло - от върховни бойни изкуства до способността да манипулират хората чрез промяна на честотата на своя глас.

Лейди Джесика става наложница на дук Лито Артеиди (в ролята: Оскар Айзък) и ражда единствения му син Пол (Тимъти Шаламе). Връзката й с Артеиди е най-важната част от плановете на ордена за доминация над човечеството, но предсказанията не се сбъдват - първото й дете не е момиче, а момче, и вместо да изпълни завета на Бин Джезърит, Джесика допуска да се влюби в Лито.

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

38-годишната Ребека Фъргюсън, която влиза в главната женска роля, прави своя актьорски дебют още на 16 г. в шведска сапунена опера. През 2013 г. тя участва в британския сериал "The White Queen", а успехът му води до предложението на Том Круз към Фъргюсън да участва в "Мисията невъзможна". Първата й роля в блокбъстър-поредицата е през 2015 г., като тя се превъплъщава в образа на Илза Фауст, бивш агент на британското разузнаване.

Оттогава предложенията за работа не спират - от Men in Black, през The Girl on the Train, до Dr. Sleep, продължението на "Сиянието". Ребека Фъргюсън започва да се притеснява, че режисьорите виждат в нея един-единствен стереотипен образ - на силна и борбена жена, на "ледена кралица".

Затова когато Дени Вилньов разговаря с нея за първи път, за да й предложи ролята на лейди Джесика, тя просто отказва, пише Entertainment Weekly.

Фъргюсън се връща обратно към проекта Dune едва след като прочита оригиналния роман на Франк Хърбърт. Колкото повече време отделя в четене, толкова по-ясно различава онова, което прави образа на Джесика уникален. Героинята й не е просто жена на дука и майка на наследника му, а е достатъчно интелигентна и хладнокръвна да превърне в част от мащабна игра на власт.

Раждането на момчето създава хаос в целия предварително планиран ред. От първия ден той е поставен в смъртна опасност и тя го знае много добре. Налага й се да го подложи на крайно емоционално, духовно и физическо изпитание, за да го превърне в живо оръжие - нещо, което е отвъд представата за майчинска грижа.

Бойните сцени в Dune изглеждат по-различно от "Мисията невъзможна" - няма продължителни сблъсъци с предварителна хореография, насилието е прилагано с бързина, с която героинята й доказва своята власт.

Самата Ребека е майка на две деца - 13-годишен син, който живее в Швеция заедно с нейния бивш съпруг, и момиче на 2 години, което тя отглежда в Лондон с партньора си.

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune" - Лейди Джесика, Тимъти Шаламе

Първите кадри от Dune показват Ребека Фъргюсън по-фатална и по-властна отвсякога, коментират във френското издание Madame Figaro. Ролята й ще стане част от специфичната група на героините от култови саги като Game of Thrones и Star Wars, чиято аура ги превръща в емблеми на съвременната поп култура.

Независимо от колебанията на Вилньов дали ще продължи историята на Dune с втори филм и независимо че най-новата част от "Мисията невъзможна" трябваше да бъде отложена заради Covid, светът ще запомни лицето и името на шведската актриса.


8 минути аплодисменти на крака: Dune на Дени Вилньов триумфира във Венеция 8 минути аплодисменти на крака: Dune на Дени Вилньов триумфира във Венеция



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024