Речите на лидерите: Макрон вижда 2024 като година на "решителен избор", Си заплаши Тайван

2024 г. трябва да е годината на "решителността, ефикасността и резултатите" - това пожела френският президент Еманюел Макрон в Новогодишната си реч.

Френският президент очерта най-важните събития пред държавата през следващите 12 месеца и ги обяви за годината на гордост и надежда за цялата страна.

През 2024 г. предстоят няколко ключови моменти: Олимпийските игри в Париж през лятото, 80-годишнината от десанта в Нормандия от Втората световна война и предстоящото през декември отваряне на катедралата Нотр Дам след продължителната реконструкция заради пожара от 2019.

"Веднъж на десетилетие честваме своето Освобождение в такъв мащаб. Веднъж на 100 години сме домакини на Олимпийски и Параолимпийски игри. И веднъж в хилядолетие човек построява един храм наново", каза още той.

Макрон обърна специално внимание на вота за Европейски парламент в целия ЕС през юни 2024 г. и заяви, че това ще бъде време на "решителни избори".

"Ще трябва да изберем една по-силна и по-суверенна Европа в светлината на наследството на Жак Делор", каза Макрон, като отдаде чест на починалия преди дни легендарен френски политик, смятан за "бащата" на еврото и на модерния ЕС.

Междувременно китайският президент Си Дзинпин използва новогодишното си слово, за да отправи предупреждение за намеренията си към Тайван само няколко дни преди изборите на острова.

В речта си Си обяви "обединението" на Китай и Тайван за "историческа неизбежност", като призова "сънародниците" от двете страни на протока да се съберат в "националното обновление".

Китайският лидер призна, че 2023 г. е била година на препятствия - на фона на бавното възстановяване след пандемията и влошената икономическа прогноза на странта. Все пак той обяви, че "ще продължаваме да действаме на принципа на търсенето на прогрес, докато поддържаме стабилност. Ще подкрепяме стабилността чрез напредък и ще установяваме новото, преди да разрушим старото".

Новогодишната реч на украинския президент Володимир Зеленски беше посветена на изпитанията, които той и сънародниците му търпят вече близо две години заради руската военна инвазия.

"6000 пъти в тази година прозвучаха сигнали за въздушна тревога. И всяка нощ, и всеки ден нашите сили на противовъздушна отбрана работеха, като героично защитаваха небето на Украйна. За да можем 6000 пъти да чуем сигнала за отбой. Колкото и ракети да пускаше врагът, колкото и обстрели и атаки да имаше - подли, безмилостни, масирани - в опит да ни сломят, да ни уплашат, да съборят Украйна, да ни погребат под земята, ние въпреки всичко се изправяме. Защото онзи, който носи ада на нашата земя, един ден ще го види през своя собствен прозорец", каза Зеленски.

Той пожела топлина и здраве на своите сънародници, на любимите хора - "време, колкото може повече време", на всички хора - човешко щастие, а на Украйна - "победа и мир".

Междувременно - Владимир Путин не спомена нито веднъж Украйна, нито "специалната военна операция" в словото си за Нова година, а само благодари на "нашите герои", също избягвайки други подробности от реалната обстановка на бойното поле, за разлика от същото време през 2023 г.

От речта му отсъстваше дори последния тежък удар върху руския Болград, при който загинаха над 20 души според руските данни.

"Неведнъж сме доказвали, че можем да решим най-сложните задачи и никога няма да отстъпим, защото няма сила, способна да ни раздели, да ни накара да забравим паметта и вярата на бащите ни, да спре нашето развитие", обяви още Путин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев разпореди отмяна на решението за частна детска болница и заплаши с уволнение здравния министър

Главчев "ще търси отговорност от хората, внесли решението"

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024