Герой от разследване на АКФ за злоупотреби влиза в управата на пътната агенция Снимка: © Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова обяви две нови назначения във ведомството.

Венцислав Атанасов е назначен за член на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Пет години - от 2016 г. до 2021 г., е бил управител на общинска фирма "Благоевград инвест 2016" ЕООД, става ясно от справка на сайта на ведомството. Заемал е и различни позиции в частния бизнес. С назначаването на инж. Атанасов се попълва тричленният състав на управителния съвет на АПИ.

Според разследване на "Антикорупционния фонд" (АКФ) името на Атанасов се свързва със съмнения за сериозни злоупотреби с публични средства и конфликт на интереси в „Благоевград инвест 2016“ докато той е негов директор в периода 2016 - 2021.

Тогава „Благоевград инвест 2016“ раздава допълнителни хонорари в размер на 221 000 лева на служители на ръководни длъжности в Община Благоевград, част от екипа на бившия кмет на града Атанас Камбитов (ГЕРБ). Възложена проверка сочи, че възнагражденията са били изплащани за различни видове услуги в изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност (НПЕЕ).

Годишните отчети на Благоевград инвест 2016“ обаче показват, че дружеството не е сключвало никакви договори с фирми по НПЕЕ, отбелязват от АКФ.

Докато Венцислав Атанасов е директор, „Благоевград Инвест 2016“ сключва и договори с редица частни дружества, като заобикаля предвидените процедури по Закона за обществените поръчки. Сумите, които дружеството изплаща по такива договори, са за над 1 233 000 лв.

През 2020 г. АКФ подава сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за потенциални злоупотреби с публични средства и конфликт на интереси в общинско дружество „Благоевград инвест 2016“.

Известно е, че в края на 2020 АДФИ извършва финансова инспекция на „Благоевград инвест 2016“ и изпраща доклад със заключения на прокуратурата.

Не е известно прокуратурата да е предприела последващи действия по доклада на АДФИ.

Другото ново назначение е на Момчил Терзийски. Той ще заеме поста на изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Работил е в частния сектор и в дирекция "Строителство и устройство на територията" на Община Велико Търново. От 2020 г. до момента е началник на Службата по геодезия, картография и кадастър - София-град.

Само няколко дни след като встъпи в длъжност, със своя заповед Виолета Коритарова освободи и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Ясен Йорданов.

За временно изпълняващ беше назначен Йордан Вълчев, който е член на Управителния съвет на АПИ.

Третият член на състава е инж. Стоян Николов.


Служебният регионален министър Виолета Коритарова освободи шефа на АПИ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024