Регионалният министър: Няма по-подходящо място за детска болница от "Горна баня"

"Няма по-подходящо място за изграждане на национална детска болница. То е достатъчно голямо, няма да правим пристройки, настройки, полусгради. Това е водещото за нас. Този терен имаше само един проблем – частна собственост, но се разбрахме със собствениците".

Това каза служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков в ефира на БНТ в неделя.

Думите му са в отговор на вълната от критики, че локацията е отдалечена и неудобна.

"Ще правим болница, не поликлиника. Ако правим поликлиника, ще я направим удобна за определен квартал. Болницата ще е национална, в нея ще идват пациенти от цялата страна. Логично е да не е в центъра на града. Има и спирка на метрото. Може да се организира и превоз до болницата", каза още Шишков.

Той посочи, че се надява до завършването на детската болница в "Горна баня" да е приключил и ремонтът на Околовръстния път в отсека. Министърът обяви, че заедно с Агенция "Пътна инфраструктура" в понеделник ще се състои среща с главния архитект на София, за да се придвижи процедурата за Околовръстното.

"Това е абсолютно случайно съвпадение с детската болница", коментира Шишков.

Иван Шишков коментира и изграждането на оградата по границата с Турция. По думите му тя е одобрена като временно препятстващо съоръжение, направено без документи за строеж и без издадено решение за стореж от страна на МРРБ или Министерство на отбраната.

"За подобен тип съоръжения не се изисква разрешение за строеж, не се издава и разрешение за ползване. Това означава, че т.нар. ограда е изградена така, че да не подлежи на контрол от страна на нито едно министерство.", каза Шишков.

"Има проекти за съоръжението, но те са следени само от областните управители, които нямат никакъв административен капацитет за строителство. Нито МРРБ, нито МО не са издали решение за строеж и в един момент обектът е бил буквално прехвърлен на областните управители да се занимават с това съоръжение. Оттук нататък предстои да бъде ясно какво е било заданието, дали е изпълнен добре проектът, защото не е ясно дали е изпълнен. Много пъти съм казвал - каквото си поръчаме, това получаваме. В случая май не сме си поръчали това, а сме си поръчали нещо повече", заключи регионалният министър.

По темата с ремонта на жълтите павета в София Шишков каза, че формулата "ремонт на ремонта" е срамна.

"Тя идва от проблема с възлаганията , с начина по който контролираме строителството, от проблема със самите проекти, образно казано, с отношението към София. Ремонтите на един град са въпрос и на отношение. Когато се прави повърхностно, отношението е повърхностно", каза министърът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024