Рекламодатели твърдят, че Meta им дължи 7 милиарда долара Снимка: © Getty Images

Meta - компанията-майка на Facebook и Instagram - e дадена на съд заради обвинение в надписване на данните за потенциалния обхват, който двете социални мрежи обявяват пред рекламодателите си.

Според колективния съдебен иск, заведен в съда в Сан Франциско, тези данни са надценявани с до 400% над реалните индивидуални профили на хора (т.е. потенциални клиенти на рекламиращите фирми).

Вместо да представя данни само за броя на истинските уникални потребители, до които достигат рекламите, в отчета са влизали и ботове, и фалшиви профили.

Жалбоподателите твърдят, че това е довело до потенциални загуби на рекламодателите за над 7 млрд. долара в период от 4 години.

Те твърдят още, че висшите ръководители в Meta - включително бившият главен оперативен директор Шерил Сандбърг - са знаели за нарушението, но са го прикривали, вместо да решат проблема.

В края на март апелативният съд в Сан Франциско разреши на компаниите, които са плащали за реклами между август 2014 и 2018 г., да се присъединят към жалбата на двамата водещи ищци. На практика колективният иск може да обхване милиони собственици на бизнеси, използвали платформите на Facebook и Instagram в този период.

Ако делото завърши с успех за тях, това може да е най-големият удар по репутацията и бизнес модела на Facebook за последните години.

Рекламните приходи формират голяма част от доходите на Meta, които през 2023 г. възлизат на 134,9 милиарда долара. Голяма част от тези платени съобщения се купуват от малки и средни компании като магазини за електронна търговия.

Ad Week разказва повече подробности от съдебната жалба. Според документите, водещите ищци са DZ Reserve и Кейн Максуел.

  • DZ Reserve e онлайн магазин, който e инвестирал над 1 млн. долара в 740 различни рекламни кампании в Meta за периода между 2014 и 2017 г.
  • Максуел е управлявал друг сайт за продажби, който е рекламирал продуктите си през Meta с доста по-нисък бюджет от 379 долара.

Началото на скандала датира от 2017 г., когато инвестиционен анализатор открива странно несъответствие в данните на Facebook за потенциален обхват на рекламната им мрежа.

От тях излиза, че социалната мрежа стига до повече хора в САЩ, отколкото съществуват според официалното национално преброяване.

Действителният брой на жителите на Америка между 18 и 24 г. възлиза на 31 млн. души към съответната година. Инструментът на Facebook Adverts Manager обаче обещава потенциален обхват на рекламите в тази възрастова група до 41 милиона души.

Надценяване се вижда и при следващата кохорта - при 45 млн. души в САЩ на възраст 25-34 г., Facebook обещава потенциален обхват на рекламите до 60 милиона души.

Сериозни несъответствия са забелязани и проверка на пазара на реклами през Facebook във Великобритания и Канада.

Жалбоподателите са направили свое разследване с експерт, който е оценил надценяване с поне 33% на данните от обичайния "потенциален обхват", представян от Facebook на всеки рекламодател в САЩ. По-специализираният показател за "таргетиран потенциален обхват" също е преувеличен с поне 10%, според проучването на ищците.

Те обвиняват Meta, че са подвеждали клиентите си, като представят метриката за "хора", вместо за "профили" (където би трябвало да уточнят колко от тях са фалшиви, колко се дублират и колко са реално ползвани от хора).

Жалбата твърди още, че ръководството на гиганта е било информирано за този казус, но е прикрило проблема, защото показателят за потенциален обхват е "100% жизненоважен за рекламните ни приходи".

Решението на апелативния съд означава, че делото ще се върне на първата инстанция, за да започне по същество. Възможно е да се стигне до извънсъдебно споразумение, ако Meta се съгласи да плати обезщетение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024