Снимка: © Kremlin.ru

Русия регистрира 11 656 нови случая на заразяване с коронавирусна инфекция за едно денонощие. Данните от 11 май показват рекордно повишение на заболеваемостта в страната от началото на епидемията. Последният подобен пик беше отчетен на 7 май, когато положителните проби бяха над 11 200. 

Според данни на руския щаб - 46,5% от новите пациенти не проявяват клинични симптоми на болестта. Най-голям е броят на заразените в Москва за последните 24 часа - общо 6169 души, следвана от Московска област (1079). Санкт Петербург е на трето място в статистиката за последното денонощие с 307 нови случаи. 

Общият брой на починалите пациенти с Covid-19 от началото на епидемията в Русия е 2009 души. Напълно оздравели са около 38 900. Епидемията обаче все още не е поставена под контрол. С 221 344 потвърдени проби до момента Русия е на трето място в света по общ брой потвърдени случаи след САЩ (над 1,3 млн.) и Испания (264 хиляди). 

Междувременно от Кремъл съобщиха, че руският президент Владимир Путин е наредил на правителството да разработи план за възстановяване и растеж на икономиката, както и за възстановяване на заетостта и доходите на населението.

Крайният срок за плана е 1 юни. До утре федералното правителство трябва да представи официалните препоръки на регионалните власти за отмяна на ограниченията, въведени след епидемията. До 20 май ще трябва да се реши и въпросът за увеличение на максималния размер на бюджетните разходи на регионите за 2020 г. 

От края на март Русия се намира в режим на спиране на икономическата дейност със заповед на президента Путин. Неработните дни бяха удължени до 11 май, като срокът им повече няма да бъде увеличаван. Създаден е фонд за справяне с последствията от кризата, безвъзмездно отпускане на средства за малки и средни фирми в най-тежко засегнатите отрасли и др. Въпреки всичко, данни от последното социологическо проучване на "Левада център" показват, че общественото одобрение на президента и правителството спада рязко през изминалия месец заради несигурността около епидемията и икономическата криза. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети