Русия: Икономика в застой и тристепенен план за отпускане на мерките Снимка: © Getty Images

Над една трета от икономиката на Русия е в застой заради мерките за социална изолация, наложени вследствие на пандемията Covid-19. Това съобщиха управляващите в сряда, като за пореден път се противопоставиха на натиска да въведат по-дръзки мерки за стабилизиране на икономиката. Разкриха обаче план в три стъпки, с който започват да смекчават ограниченията, съобщи The Moscow Times.

На среща на кабинета, излъчена в местните телевизии, министрите съобщиха на президента Владимир Путин, че икономическата активност на Русия е паднала с 33% от началото на пандемията.

В края на март Путин въведе период „без работа“, който по план трябва да продължи до 11 май. Мерките за оставане у дома са стриктни в Москва и някои други региони през последните шест седмици, но извън столицата придвижването остана все така непокътнато.

Финансовият министър Антон Силуанов съобщи пред „Ведомости“, че правителството е трябвало да предприеме предпазлив подход на разходите. Каза, че ще бъде грешка през следващите две години да се харчи голяма част от националния фонд на стойност 157 милиарда щатски долара, събран през годините чрез износ на петрол.

Сега понижаването в цените на нефта удари икономиката на Русия, но в комбинация с Covid-19, щетите са още по-големи, съобщават анализаторите, цитирани от The Moscow Times.

Всяка следваща седмица на ограничения струва на руската икономика 1% от годишния ѝ брутен вътрешен продукт, изчислява Oxford Economics. Освен това, рязкото спадане на харченето и ударът по цените на петрола доведоха до 31% намаляване на данъчните приходи в страната за месец април, съобщи началникът на данъчните служби Даниил Йегоров. Приходите от износ на нефт и газ са паднали с повече от 50%.

Повече от една трета от търговията на дребно е в застой, каза министърът на икономиката Максим Решетников, а приходите в сектора са с 25% по-ниски за изминалия месец. Общо 735 000 души са се регистрирали като безработни през последните два месеца и процентът на безработица започва да се покачва. Началникът на Сметната палата Алексей Кудрин прогнозира, че 8 милиона души ще останат без работа през 2020 г.

Правителството постоянно изтъква, че запазването на работните места трябва да бъде приоритет за фирмите, но икономическата подкрепа от държавата, особено за малкия бизнес, остава скромна. Една от програмите на управляващите предвижда отпускане на 436 милиарда рубли – 5,8 милиарда щатски долара, в подкрепа на бизнеса, но само 80 милиарда рубли, или 1,1 млрд. долара, са предвидени като директни плащания.

Около 2000 представители на малкия бизнес са кандидатствали за безлихвени заеми, за да плащат на служителите си всеки ден – това е по-голяма цифра от тази, която правителството очакваше.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Covid-19 "стопи" рейтинга на Владимир Путин

Русия, където докторите падат от прозорци


Един от резултатите от всичко това е планът на Русия постепенно да отпуска мерките около придвижването и работата на някои от индустриите, стана ясно на срещата на министрите с Путин. Но последните данни към момента възпрепятстват този ход.

През последните пет дни Русия отбелязва по над 10 000 нови случая на коронавирусна инфекция и вече е на пето място сред страните с най-много заболели – 177 160. Жертвите са над 1600, а повече от 23 хиляди души са оздравели.

Министърът на културата Олга Любимова даде положителна проба за Covid-19. Това е четвъртият случай, в който член на кабинета се заразява с коронавирус - след министър-председателя Михаил Мишустин, строителния министър Владимир Якушев и неговия заместник Дмитрий Волков, предаде ТАСС.

„Не трябва да прибързваме“, каза Путин и добави, че в някои региони ограниченията трябва да останат и дори да бъдат затегнати. „Цената на дори най-малката грешка е сигурността, животите и здравето на нашия народ. Трябва да продължим напред постепенно“.

След 11 май обаче предстои отпускане на мерките в районите с най-малък ръст на заболеваемостта. Това трябва да стане на три стъпки. Първата от тях предвижда на семействата да им бъде позволено да излизат навън за упражнения и спорт, малките магазини да отворят, а някои услуги да подновят работата си. Втората предвижда позволяване на хората да излизат навън за разходка, да се отворят по-големите магазини и училищата. И, трето, парковете и площадите да могат да се посещават, като се спазват всички противоепидемични мерки. Същото ще важи за всички магазини, хотели и ресторанти.

За да се реши в кои региони мерките ще се отпускат, управляващите ще следят три фактора – ниво на инфекция, свободни легла в болниците и брой на изследваните.

Пациентите с тежки симптоми в Москва – епицентърът на заразата в Русия, остават в стабилно състояние през последните две седмици, а общият брой на случаите нараства заради повечето направени тестове, каза кметът Сергей Собянин.

Индустриалните и строителните компании в столицата, за които работят над 500 хиляди души, ще могат да възобновят работата си на 12 май. Секторът на услугите ще остане блокиран, а Собянин призова всички останали да спазват мерките за социална изолация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023