Рекорден спад на производството на автомобили в Китай, Tesla страда най-много Снимка: © Getty Images

Китай е най-големият автомобилен пазар в света, но стриктните ограничения, провокирани от Covid-19, предизвикаха рекорден спад на продажбите през изминалия месец. Никой друг производител не страда повече от Tesla, съобщава CNN.

Компанията на Илон Мъск продаде 1512 превозни средства в страната през изминалия месец, което е с 98% по-малко в сравнение с този преди него. Производството също е спаднало с 81% - от 55 462 през март до 10 757 през април.

Това се случва докато десетки милиони души в поне 31 града са подложени на карантина в продължение на седмици. Развоят отбелязва рязка промяна в тенденциите.

В началото на година Tesla бе водещият търговец на електронни автомобили в държавата - през март от завода в Шанхай бяха изнесени 65 184 коли, което е с 15% повече спрямо февруари. През миналата година продажбите от азиатския град бяха 484 130 или близо половината от глобалните - 936 000.

През април всичко се промени, тъй като животът в много градове бе замразен, за да се ограничи разпространението на вируса - Шанхай е част от този списък. Заводът беше затворен за три седмици и съвсем наскоро успя да поднови работа. Изглежда обаче бързо се е сблъскал с нов проблем.

Във вторник Reuters съобщи, че Tesla отново са преустановили по-голямата част от продукцията си поради проблеми с доставчиците на части. По време на конференция, организирана от Financial Times в същия ден, Мъск каза, че не е притеснен и очаква скоро позитивен развой:

"Проведох разговори с китайското правителство и то ме увери, че процесът по премахването на карантините протича бързо. Не очаквам това да е значим казус и през следващите седмици."

В същото време обаче оптимизмът му не се споделя от мнозина. През уикенда Шанхай въведе още по-строги мерки в града и не е ясно кога те ще бъдат вдигнати.

Други производители също понесоха тежки удари - Toyota се оплака от липса на части, като посочи, че това ще намали производството с 50 хиляди автомобила през май.

Nissan Motor отбеляза спад в продажбите с 46% спрямо април миналата година: "Виждаме трайното влияние върху автомобилната продукция," каза Шохей Ямазаки, вицепрезидента на компанията, като отдаде това на въвеждането на карантина против Covid-19 в някои ключови региони и градове.

Общо продажбите на коли в Китай са спаднали с 34% между март и април, което е рекорд, надминаващ дори предишни тежки периоди от пандемията.

Междувременно ръководителят на Световната здравна организация постави под въпрос доколко подхода на Китай в борбата с вируса е устойчив. Коментарът му бързо бе цензуриран в двете големи местни социални мрежи - Weibo и WeChat.

"Дискутирали сме този проблем с китайски експерти и изразихме мнение, че този подход не е устойчив - смятам, че промяна би била много важна," каза Тедрос Аданом Гебрейесус в брифинг във вторник.

Педрос получи обвинения в близката си връзка с Китай по-рано през пандемията, но сегашната му критика идва дни, след като президента на азиатската страна Си Дзинпин обяви, че ще засили допълнително ограниченията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

VW в капана GAZ: Германският производител се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023

Брус Уилис на 68. Съпругата му споделя за скръбта си от диагнозата на актьора

Той страда от бързоразвиваща се форма на деменция

13:05 - 20.03.2023