Рекордьорката по преференции в ГЕРБ Славена Точева подаде оставка като депутат

Варненската депутатка от ГЕРБ Славена Точева е подала оставка като народен представител. Това съобщават "24 часа" и Нова ТВ, които цитират свои източници.

Според "24 часа" - решението е взето след "изричното настояване от страна на лидера на партията Бойко Борисов".

"С махането на Точева Борисов иска да изчисти възможността за всякакви спекулации и обвързване на ГЕРБ с Дидо Дънката", твърдят още източници на медията.

Решението идва няколко дни след като ГЕРБ изгуби изборите във Варна заради неуспеха на Иван Портних на балотажа срещу Благомир Коцев от ПП-ДБ.

Славена Точева нямаше политическа кариера преди включването ѝ в листите на ГЕРБ-Варна. Преди това тя е работила като хостеса в нощен клуб.

За първи път тя стана депутат с над 6800 преференциални гласа в 45 Народно събрание през 2021 г. В края на 2022 г. преференциите ѝ скочиха до 7306, а през април 2023 г. гласовете ѝ скочиха до над 10 000, или 20% от бюлетините за цялата варненска листа на ГЕРБ.

При това Точева беше на избираемото трето място, но все пак успя да изпревари двама бивши министри на ГЕРБ (Красен Кралев и Даниел Митов, който е и зам.-председател на партията) по привлечени гласове.

Случаят с необяснимо високата подкрепа за Славена Точева стана обект на 2-годишно разследване на МВР и прокуратурата във Варна за купуване на гласове, по което има данни за връзка между бума на преференции и строителния бизнесмен Даниел Славов, т.нар. Дидо Дънката.

Бивш митничар, Славов беше арестуван заедно с тогавашния председател на ОбС-Варна Борислав Гуцанов (БСП) през 2010 г. по време на акция "Медузи" на МВР при Цветан Цветанов, за злоупотреба с власт и присвояване на публични средства. По-късно Славов осъди държавата в Страсбург за случая.

Варна - Благомир Коцев И тези дни пак задуха морският вятър на демокрацията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: