Ректорът на СУ се оплака от член на СИК, нарушил правото му на таен вот Снимка: © Getty Images

Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков се оплака от това, че бюлетината му е била разтворена от член на секционна избирателна комисия, така че да се види за кого е гласувал на втория тур на изборите.

Това е нарушение на правото на всеки гражданин на таен вот - а вместо да се извинят за допуснатата грешка, друг член на комисията обявил, че "в края на деня така или иначе ще разберем как сте гласували".

Герджиков описва случилото се във Facebook-профила си като пореден пример за неадекватна реакция на членове на секционни комисии в изминалите две седмици.

Избрал е да гласува с хартиена бюлетина, която трябва да се пусне в урната едва след като бъде подпечатана и се откъсне перфорираният отрязък в единия ѝ край. Той също се съхранява в отделна кутия.

Вместо да задържи бюлетината сгъната, докато го къса, член на комисията я е разтворил, с което е нарушил тайната на вота.

Герджиков го описва като "груб мъж на около 70 г. с космати ръце, покрити с татуировки. На тази възраст едва ли си е сложил „татуси“ наскоро, увлечен от модата, по-скоро ги има отдавна, от времето, когато е бил или спасител на плажа, или в затвора".

Друго момче от комисията е защитило действията на колегата си, въпреки че те са в нарушение на правилата.

"В края на деня така или иначе ще разберем как сте гласували", е казал младият мъж по свидетелствата на Герджиков.

На неговия коментар, че комисията не може да знае как е гласувал всеки индивидуален избирател, а само да преброи общия брой на гласовете, той му отговорил да "не се ядосва".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024