Ректорът на Югозападен университет „Неофит Рилски“ проф. Борислав Юруков е уличен в конфликт на интереси от КПКОНПИ заради присъждането на големи суми за допълнителни трудови възнаграждения на самия себе си.

Според информацията на комисията - Юруков ще трябва да възстанови 142 300 лв. от бонуси, които е получавал в продължение на 3 години със свои заповеди.

Ректорът на благоевградския университет е посочил, че решенията за допълнителните възнаграждения не са вземани еднолично от него. От КПКОНПИ обаче твърдят, че Ректорският съвет, чиито решения са служили за основание за заповедите на Юруков, "има само помощни и консултативни функции и няма правомощия да взема такива решения.

От декември 2017 до декември 2020 г. включително ректорът на ЮЗУ е подписал 21 заповеди за бонуси към заплатите на преподавателите и персонала на университета. Размерът на възнагражденията са утвърдени от него. Във всички списъци било включено и неговото име и така той е определял и на себе си допълнително възнаграждение.

През ноември 2019 г. той е избран за втори мандат като ректор на Югозападния университет. Раздаването на бонуси беше отчетено преди месеци в одитен доклад на МОН, в който се посочва, че липсата на правила за разпределяне на бонусите "крие риск от облагодетелстване на ръководството и неефективно и неикономично използване на публични средства".

От КПКОНПИ посочват, че проф. Юруков е трябвало да се отведе при определяне на собствените си бонуси и да уведоми за това Общото събрание на университета.

Освен че той ще трябва да върне цялата сума, която е получил неправомерно, професорът ще бъде глобен с 10 000 лв. Юруков има право да обжалва решението на КПКОНПИ, преди то да влезе в сила.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%