Ректорът на ЮЗУ трябва да върне 142 300 лв. бонуси заради конфликт на интереси

Ректорът на Югозападен университет „Неофит Рилски“ проф. Борислав Юруков е уличен в конфликт на интереси от КПКОНПИ заради присъждането на големи суми за допълнителни трудови възнаграждения на самия себе си.

Според информацията на комисията - Юруков ще трябва да възстанови 142 300 лв. от бонуси, които е получавал в продължение на 3 години със свои заповеди.

Ректорът на благоевградския университет е посочил, че решенията за допълнителните възнаграждения не са вземани еднолично от него. От КПКОНПИ обаче твърдят, че Ректорският съвет, чиито решения са служили за основание за заповедите на Юруков, "има само помощни и консултативни функции и няма правомощия да взема такива решения.

От декември 2017 до декември 2020 г. включително ректорът на ЮЗУ е подписал 21 заповеди за бонуси към заплатите на преподавателите и персонала на университета. Размерът на възнагражденията са утвърдени от него. Във всички списъци било включено и неговото име и така той е определял и на себе си допълнително възнаграждение.

През ноември 2019 г. той е избран за втори мандат като ректор на Югозападния университет. Раздаването на бонуси беше отчетено преди месеци в одитен доклад на МОН, в който се посочва, че липсата на правила за разпределяне на бонусите "крие риск от облагодетелстване на ръководството и неефективно и неикономично използване на публични средства".

От КПКОНПИ посочват, че проф. Юруков е трябвало да се отведе при определяне на собствените си бонуси и да уведоми за това Общото събрание на университета.

Освен че той ще трябва да върне цялата сума, която е получил неправомерно, професорът ще бъде глобен с 10 000 лв. Юруков има право да обжалва решението на КПКОНПИ, преди то да влезе в сила.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024