Ректорът на Югозападен университет „Неофит Рилски“ проф. Борислав Юруков е уличен в конфликт на интереси от КПКОНПИ заради присъждането на големи суми за допълнителни трудови възнаграждения на самия себе си. 

Според информацията на комисията - Юруков ще трябва да възстанови 142 300 лв. от бонуси, които е получавал в продължение на 3 години със свои заповеди. 

Ректорът на благоевградския университет е посочил, че решенията за допълнителните възнаграждения не са вземани еднолично от него. От КПКОНПИ обаче твърдят, че Ректорският съвет, чиито решения са служили за основание за заповедите на Юруков, "има само помощни и консултативни функции и няма правомощия да взема такива решения. 

От декември 2017 до декември 2020 г. включително ректорът на ЮЗУ е подписал 21 заповеди за бонуси към заплатите на преподавателите и персонала на университета. Размерът на възнагражденията са утвърдени от него. Във всички списъци било включено и неговото име и така той е определял и на себе си допълнително възнаграждение. 

През ноември 2019 г. той е избран за втори мандат като ректор на Югозападния университет. Раздаването на бонуси беше отчетено преди месеци в одитен доклад на МОН, в който се посочва, че липсата на правила за разпределяне на бонусите "крие риск от облагодетелстване на ръководството и неефективно и неикономично използване на публични средства". 

От КПКОНПИ посочват, че проф. Юруков е трябвало да се отведе при определяне на собствените си бонуси и да уведоми за това Общото събрание на университета. 

Освен че той ще трябва да върне цялата сума, която е получил неправомерно, професорът ще бъде глобен с 10 000 лв. Юруков има право да обжалва решението на КПКОНПИ, преди то да влезе в сила.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия