Ремонтът на пл. "Св.Неделя" в София се отлага и през тази година

Едно от най-емблематичните места в София - пространството около църквата "Света Неделя", вероятно ще остане в сегашния си вид и през цялата 2024 г. Въпреки че за този ремонт се говори от години и той се очаква, в проекта за бюджет на столицата за 2024 г. засега пари за него не са предвидени.

Причината е, че Столичната община все още води съдебни дела, свързани с намеренията ѝ да обнови площада и зоната пред близкия хотел и да ги превърне в пешеходна зона, са пояснили от институцията пред в. "Сега".

Североизточната част на пл. "Света Неделя" е разкопана от близо десет години, след като в нея се проведоха археологически разкопки. Впоследствие тя бе обезопасена с огради.

Последва период на търсене на цялостно решение за пространството, като през това време се превърна в същинска язва в сърцето на София. Доскоро с ламаринени пана бе опасан и участъкът между хотела и храма.

Още през 2019 г. италианското студио "Фуксас" спечели конкурс на Столичната община за ремонт на площада, в който се предвиждаше премахване на паркинга и затваряне на автомобилното движение пред храма, нови пешеходни зони по бул. "Ал. Стамболийски" до ул. "Лавеле", по бул. "Княгиня Мария Луиза" до "Тодор Александров" и по ул. "Съборна", както и увеличаване на озеленяването.

Студио "Фуксас" спечели конкурса за визията на площад "Света Неделя"

Проектът предвиждаше значителни промени по визията на пространството - затваряне на автомобилното движение пред храма по бул. "Александър Стамболийски", разполагане на фонтани до входа на църквата и светлинни инсталации, подобни на бликаща вода.

Идейният проект предвиждаше част от арехологията под площада да бъде открита за посетители, като над разкопките се монтират стъклени покриви.

Въпреки обещанието на бившия кмет на София Йорданка Фандъкова обновяването да се реализира до края на 2021 г., това така и не се случи.

Впоследствие проектът беше преработван - премахнати бяха планирани нови осветителни тела по площада, които предизвикаха много спорове. Трябваше да бъде осигурен достъп за автомобили до Софийската митрополия, какъвто първоначално не бе предвиден. Това беше една от основните критики срещу проекта на "Фуксас".

През 2022 г. главният архитект на София Здравко Здравков съобщи, че издаденото от него разрешение за строеж е обжалвано от живеещи в района и от притежатели на търговски обекти. От думите му стана ясно, че сред жалбоподателите са и хора, заради които Столичният общински съвет прегласува собственото си решение да направи пешеходна зона част от съседната улица "Съборна".

По предложение на лидера на "Спаси София" Борис Бонев през 2020 г. почти всички групи в СОС се съгласиха 300 метра от "Съборна" да се затвори за автомобили и по тротоарите ѝ да се сложат пейки и цветя с цел софиянци да припознаят мястото като зона за разходки. Намеренията бяха малката улица да свърже пешеходно бул. "Витоша" с Градската градина.

Край на безразборното паркиране на "Света Неделя", площадът става пешеходен

Последваха обаче протести на притежатели на бутици по "Съборна", които заявиха, че клиентите им ще останат без места за паркиране. В отговор общинският съветник Карлос Контрера от ВМРО внесе нов доклад, с който те бяха увеличени.

Част от споменатите бизнесмени засега блокират плановете на Столична община да реконструира пл. "Света Неделя" и да го направи част от разширена пешеходна зона, в която паркирането максимално да се ограничи.

Въпреки това, една от първите задачи, с които се зае Васил Терзиев, когато встъпи в длъжност, беше да забрани на автомобилите да стигат до самия вход на хотела и да паркират пред него.


Новият проект за "Света Неделя"

Край на безразборното паркиране на "Света Неделя", площадът става пешеходен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024