"Това е най-важният тест-драйв за годината", ни казват от Renault България при поканата да караме Renault Clio E-Tech Hybrid и Renault Captur E-Tech Plug-in Hybrid - София- Боровец-Велинград. Тестваме, ако не коли от бъдещето, то от прясното настояще - такова, каквото би трябвало да бъде, ако България следваше тенденциите на останалите държави от гледна точка на електрификацията и намаляване на вредните въглеродни емисии. И дори на някакъв градски комфорт, в който не е необходимо да ръмжиш с шест цилиндъра на светофара и да гледаш отвисоко, за да те пуснат да се престроиш в съседната лента.

За Renault концепцията E-Tech е наистина big deal и както разбираме от презентацията на инженера в Renault България, тези мотори са обект на над 150 патента. Какво е специфичното? 

Те съчетават двигател с вътрешно горене и два електромотора - един по-малък малък 25 кВт и втори, по-голям - 48 кВТ, които осигуряват две допълващи се електрически вериги. 

Трябва да признаем, че в битката за километрите, минати на електричество + продуктивността на колите, френската компания е в първите редици. В случая на E Tech важно се оказва и цялото ноу-хау, което марката има от отбора на Renault във Формула 1. 

Renault Clio E-Tech Hybrid и Renault Captur E-Tech Plug-in Hybrid са в сегмента на малките коли, в който хибридите далеч не са толкова популярни. 

Освен това двата модела прекрасно ще допълнят електрическото порфолио на Renault, в което влиза така симпатичното ново ZOЕ, с което неотдавна ходихме до централния Балкан, Renault Twizy - доста ексцентричен и изцяло градски модел и Reanult Kangoo - по документи семеен автомобил - в случая евфемизъм за лекотоварен, в който можете да возите и децата. 

Ако питате един мъж каква кола трябва да си купи една жена, се хващам на бас, че повече от половината ще ви кажат "Clio". Clio е колата, която мъжете харесват за жените си. Ако искате SUV, тогава по-високо Clio, а именно Captur. 

На отиване към Велинград сме с Clio E-Tech Hybrid (140 к.с), което, както казва и името му, е пълен хибрид. Clio е компактна кола, която може да карате в града до 80% изцяло на батерия, което според Renault ще ви осигури 40% по-малко гориво в сравнение с бензинов двигател градско каране. Батерията е 1,2 kWH (230V). В изцяло електрически режим Clio E-Tech Hybrid се движи до 70-75 км.ч. 

С Clio-то (и с Captur-a) тръгвате винаги на ток. Скоростната кутия е без съединител и реално между смяната на скоростите нямате забавяне, което прави колата доста по-динамична и приятна за каране. Ще чуете да наричат тази скоростна кутия “a dog box”. На български е преведена като кучешки крак и в тази си модификация - подплатена с два електромотора, тя за първи път влиза в кола серийно производство. Името dog box e заради наподобяващите зъби на куче релефи на зъбните колела, които позволяват бърза и агресивна смяна на предавките почти без триене. 6-те предавки на кутията са разпределени между електромотора (две) и двигателя с вътрешно горене (четири).

Както казахме, колата тръгва винаги на ток, като по-малкият електромотор има грижата за това. Той подпомага плавната смяна на предавките и ви оставя с усещането, че винаги имате свободен въртящ се момент.  

Реално идеята зад Е-Tech е, че колата използва една от много различни комбинации между трите мотора според карането ви, нуждите на батерията, терена и т.н., без обаче вие да имате ангажимент да мислите за това.  

Двигателят ще разпредели оптимално енергията от моторите, така че, от една страна, батерията ви никога няма да е изцяло празна, благодарение на това, че единият електрически мотор се грижи да преобразува кинетичната енергия от спирането в електрическа, а от друга, когато е пълна, тя ще даде още boost на бензиновия мотор, като ще осигури оптимални обороти и ще оптимизира и разхода на гориво. 

Докато сте на магистралата, например, и се движите само с двигателя с вътрешно горене, електрическите мотори ще работят като алтернатор и ще зареждат батерията. 

Ако искате да карате бързо и без да мислите за разход на гориво, тогава карате на Sport, което позволява цялата мощност на колата да бъде използвана едновременно с уговорката, че това не означава, че към двигателя с вътрешно горене, който е 91. к.с. може да добавим пълната мощност на другите два електрически мотора (33 к.с. и 67 к.с.). 

Когато сте в режим Sport, вие наистина разчитате на мощността и от двата електрически мотора и това ви дава общо едни добри за това купе от малко над 1,3 тона - 140 к.с. 

Clio e градска кола, с която можете да карате бързо и комфортно и извън града. Не очаквайте обаче ускорението на спортен автомобил, а само бърз старт. От 0 до 100 км.ч. качвате за малко под 10 сек., а между 80 и 130 км/ч. - за 6,9 сек. 

Шофирането на хибриден и електрически автомобил изисква да смените някои от навиците си, основният от които е да ползвате по-малко спирачка.  В случай че искате да възстановите повече енергия, можете да преместите скоростния лост на (В - Brake). Това е спирането с вдигането на крак от газта, т. нар. рекуперация, при която зареждате батерията.  

Вътре в Clio купето е практично. Има вертикален 9.3-инчов дисплей, който свързвате през EASY Connect. С огромна изненада открих, че не само показва близките бензиностанции, но и визуализира цената на горивото в тях. 

Батерията се охлажда по въздушен път, като в двата странични края на задната седалка има въздуховоди, върху които не е добре да си оставяте якетата през зимата. 

Какви са разликите с Captur?

Captur е plug-in hybrid, 160 к.с. Тези 20 коня трудно ще ги забележите при каране, още повече, че вдигате височината на колата и имате по-проблемна аеродинамика. Лично на мен в завоите Clio ми хареса една идея повече. Батерията в Caprur, логично, е доста по-голяма - 9,8 кВтч (400 волта), като теглото е малко над 100 кг., за разлика от батерията на Clio, която е 37 кг.

В Captur охлаждането не е “през задните” седалки, а е водно. Както се сещате, имате и кабел за зареждане. Максималните ви километри на електричество са около 50-60, а скоростта само на ток - 135 км/ч. При Captur батерията е под задните седалки, така че не отнема от обема на багажника, за разлика от при Clio. 

Вътре купето е доста по-софистицирано, скоростният лост - също, доста по-широко е, а разликата в цената е около 20 хиляди лева. Най-високият клас на Captur e 58 990 лева, а най-високият на Clio е 38 690. 

Една важна подробност: както може да се очаква, от Clio има един по-специален модел от гледна точка на дизайн - R. S. Line, което идва с 16 цолови джанти, декоративни елементи, по-различна решетка и огледала. Както ще напишат в обявите няколко години по-късно, когато я продават следващите собственици: “само за ценители”. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба