"Това е най-важният тест-драйв за годината", ни казват от Renault България при поканата да караме Renault Clio E-Tech Hybrid и Renault Captur E-Tech Plug-in Hybrid - София- Боровец-Велинград. Тестваме, ако не коли от бъдещето, то от прясното настояще - такова, каквото би трябвало да бъде, ако България следваше тенденциите на останалите държави от гледна точка на електрификацията и намаляване на вредните въглеродни емисии. И дори на някакъв градски комфорт, в който не е необходимо да ръмжиш с шест цилиндъра на светофара и да гледаш отвисоко, за да те пуснат да се престроиш в съседната лента.

За Renault концепцията E-Tech е наистина big deal и както разбираме от презентацията на инженера в Renault България, тези мотори са обект на над 150 патента. Какво е специфичното?

Те съчетават двигател с вътрешно горене и два електромотора - един по-малък малък 25 кВт и втори, по-голям - 48 кВТ, които осигуряват две допълващи се електрически вериги.

Трябва да признаем, че в битката за километрите, минати на електричество + продуктивността на колите, френската компания е в първите редици. В случая на E Tech важно се оказва и цялото ноу-хау, което марката има от отбора на Renault във Формула 1.

Renault Clio E-Tech Hybrid и Renault Captur E-Tech Plug-in Hybrid са в сегмента на малките коли, в който хибридите далеч не са толкова популярни.

Освен това двата модела прекрасно ще допълнят електрическото порфолио на Renault, в което влиза така симпатичното ново ZOЕ, с което неотдавна ходихме до централния Балкан, Renault Twizy - доста ексцентричен и изцяло градски модел и Reanult Kangoo - по документи семеен автомобил - в случая евфемизъм за лекотоварен, в който можете да возите и децата.

Ако питате един мъж каква кола трябва да си купи една жена, се хващам на бас, че повече от половината ще ви кажат "Clio". Clio е колата, която мъжете харесват за жените си. Ако искате SUV, тогава по-високо Clio, а именно Captur.

На отиване към Велинград сме с Clio E-Tech Hybrid (140 к.с), което, както казва и името му, е пълен хибрид. Clio е компактна кола, която може да карате в града до 80% изцяло на батерия, което според Renault ще ви осигури 40% по-малко гориво в сравнение с бензинов двигател градско каране. Батерията е 1,2 kWH (230V). В изцяло електрически режим Clio E-Tech Hybrid се движи до 70-75 км.ч.

С Clio-то (и с Captur-a) тръгвате винаги на ток. Скоростната кутия е без съединител и реално между смяната на скоростите нямате забавяне, което прави колата доста по-динамична и приятна за каране. Ще чуете да наричат тази скоростна кутия “a dog box”. На български е преведена като кучешки крак и в тази си модификация - подплатена с два електромотора, тя за първи път влиза в кола серийно производство. Името dog box e заради наподобяващите зъби на куче релефи на зъбните колела, които позволяват бърза и агресивна смяна на предавките почти без триене. 6-те предавки на кутията са разпределени между електромотора (две) и двигателя с вътрешно горене (четири).

Както казахме, колата тръгва винаги на ток, като по-малкият електромотор има грижата за това. Той подпомага плавната смяна на предавките и ви оставя с усещането, че винаги имате свободен въртящ се момент.

Реално идеята зад Е-Tech е, че колата използва една от много различни комбинации между трите мотора според карането ви, нуждите на батерията, терена и т.н., без обаче вие да имате ангажимент да мислите за това.

Двигателят ще разпредели оптимално енергията от моторите, така че, от една страна, батерията ви никога няма да е изцяло празна, благодарение на това, че единият електрически мотор се грижи да преобразува кинетичната енергия от спирането в електрическа, а от друга, когато е пълна, тя ще даде още boost на бензиновия мотор, като ще осигури оптимални обороти и ще оптимизира и разхода на гориво.

Докато сте на магистралата, например, и се движите само с двигателя с вътрешно горене, електрическите мотори ще работят като алтернатор и ще зареждат батерията.

Ако искате да карате бързо и без да мислите за разход на гориво, тогава карате на Sport, което позволява цялата мощност на колата да бъде използвана едновременно с уговорката, че това не означава, че към двигателя с вътрешно горене, който е 91. к.с. може да добавим пълната мощност на другите два електрически мотора (33 к.с. и 67 к.с.).

Когато сте в режим Sport, вие наистина разчитате на мощността и от двата електрически мотора и това ви дава общо едни добри за това купе от малко над 1,3 тона - 140 к.с.

Clio e градска кола, с която можете да карате бързо и комфортно и извън града. Не очаквайте обаче ускорението на спортен автомобил, а само бърз старт. От 0 до 100 км.ч. качвате за малко под 10 сек., а между 80 и 130 км/ч. - за 6,9 сек.

Шофирането на хибриден и електрически автомобил изисква да смените някои от навиците си, основният от които е да ползвате по-малко спирачка. В случай че искате да възстановите повече енергия, можете да преместите скоростния лост на (В - Brake). Това е спирането с вдигането на крак от газта, т. нар. рекуперация, при която зареждате батерията.

Вътре в Clio купето е практично. Има вертикален 9.3-инчов дисплей, който свързвате през EASY Connect. С огромна изненада открих, че не само показва близките бензиностанции, но и визуализира цената на горивото в тях.

Батерията се охлажда по въздушен път, като в двата странични края на задната седалка има въздуховоди, върху които не е добре да си оставяте якетата през зимата.

Какви са разликите с Captur?

Captur е plug-in hybrid, 160 к.с. Тези 20 коня трудно ще ги забележите при каране, още повече, че вдигате височината на колата и имате по-проблемна аеродинамика. Лично на мен в завоите Clio ми хареса една идея повече. Батерията в Caprur, логично, е доста по-голяма - 9,8 кВтч (400 волта), като теглото е малко над 100 кг., за разлика от батерията на Clio, която е 37 кг.

В Captur охлаждането не е “през задните” седалки, а е водно. Както се сещате, имате и кабел за зареждане. Максималните ви километри на електричество са около 50-60, а скоростта само на ток - 135 км/ч. При Captur батерията е под задните седалки, така че не отнема от обема на багажника, за разлика от при Clio.

Вътре купето е доста по-софистицирано, скоростният лост - също, доста по-широко е, а разликата в цената е около 20 хиляди лева. Най-високият клас на Captur e 58 990 лева, а най-високият на Clio е 38 690.

Една важна подробност: както може да се очаква, от Clio има един по-специален модел от гледна точка на дизайн - R. S. Line, което идва с 16 цолови джанти, декоративни елементи, по-различна решетка и огледала. Както ще напишат в обявите няколко години по-късно, когато я продават следващите собственици: “само за ценители”.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024