Републиканците саботираха избора на своя кандидат за поста на Нанси Пелоси Снимка: © Getty Images

Лидерът на Републиканската партия в долната камара на американския Конгрес - Кевин Маккарти - не успя да събере мнозинство дори сред собствените си съпартийци, за да поеме поста на Нанси Пелоси като председател на Камарата на представителите.

Маккарти не беше подкрепен от нужното мнозинство от поне 218 гласа в три поредни гласувания, което постави работата на Камарата под въпрос. Без избран председател конгресмените, избрани през ноември 2022 г., няма как да положат клетва.

Републиканците имат неустойчиво мнозинство от 222 гласа срещу 212 на Демократите в долната камара.

Следващото гласуване за Маккарти ще се състои на 4 януари. Tой не се отказва от номинацията си, независимо от видимото нежелание на част от партията му да го подкрепи.

При първото и второто гласуване 19 души от Републиканците подадоха гласа си за алтернативни кандидати - като Джим Джордан, лоялен поддръжник на стария президент Доналд Тръмп.

Демократите имат свой кандидат - лидера на групата Хакийм Джефрис.

Третото гласуване повтори същата тенденция, като няколко от "бунтовниците" републиканци отказаха да подкрепят Маккарти и отново предпочетоха Джордан.

Фиаското е показателно за вътрешното разделение в партията между "системното" умерено крило и радикалната консервативна група, която израсна в годините на управление на Тръмп.

Самият Тръмп формално подкрепяше кандидатурата на Маккарти, но отказа да го защити точно преди гласуването на 3 януари, независимо от опитите на екипа на кандидата за председател на Камарата на представителите да го убедят, че това е важно.

Това не е първият случай, в който Камарата не може да избере свой председател, но подобна криза е виждана преди 100 години за последен път.

Axios посочват, че при гласуването през 1856 г. са били необходими 2 месеца и 133 поредни вота, докато бъде избран председател.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще пишат по Вариант 1 на националното външно оценяване

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

Първото заседание на 50-ото НС: "Време е да върнем здравия разум"

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024