Решено: БСП ще прави опит за правителство с третия мандат

Решено: БСП ще е парламентарната група, на която се полага отговорността за съставяне на правителство с третия мандат в рамките на 47-ото Народно събрание. Президентът Румен Радев ще връщи мандата на левицата утре, понеделник, в 17 ч., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Партията на Корнелия Нинова ще има 1 седмица, в която трябва да бъде излъчен министър-председател. Ако това се случи, ще има още седмица за предлагане на състав на правителство и събиране на парламентарно мнозинство, което да го подкрепи при гласуване в парламента. Ако това не се случи, следват предсрочни парламентарни избори.

По време на консултациите при президента Нинова обяви, че според БСП партията, която трябва да излъчи кандидат за министър-председател, е все така "Продължаваме промяната", въпреки че формацията не успя да събере подкрепа при първия опит за формиране на ново правителство без избори. Социалистите смятат, че това трябва да е по-скоро политическа фигура, а не "политиците да се крият зад експерти"

"Демократична България", която бе друг от възможните варианти за избор пред Румен Радев за мандата, бяха на позиция, че лидерите трябва да отстъпят встрани и да се върви към по-технократски подход при подбора на номинации за нов министър-председател. Но също смятат, че на "Продължаваме промяната" се полага премиерският пост.

Малко след като бе обявено, че БСП ще е мандатоносителят, Антоанета Цонева от ДБ обяви, че това не е изненада, а формацията остава в режим на диалог. Отговорността за съставянето на правителство обаче е в ръцете на левицата.

От ИТН заявяват готовност да водят разговори за нов кабинет в рамките на действащия парламент, но при определени условия - едно от тях е премиерът и вицепремиерът в оставка Кирил Петков и Асен Василев да не са в състава му. По-рано днес Ива Митева от партията на Слави Трифонов посочи, че министър Даниел Лорер и сваленият председател на Народното събрание Никола Минчев биха могли да получат подкрепа.

Няколко часа по-късно обаче съпартиецът и председател на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов сподели пред Нова тв, че "личното му мнение е, че не подкрепя Никола Минчев". Мотивът - позволил си е да нарушава парламентарния правилник, който има статут на закон, заради което загуби поста си в 47-ото НС.

От формацията, която стана причина за сваляне на кабинета "Петков" от власт, подкрепяйки вота на недоверие, внесен от опозицията от ГЕРБ, вече се обявиха и за "кабинет с къс мандат, с експерти, а не с политически лица отпред".

На свой ред съпредседателят на ДБ Христо Иванов предложи хоризонтът на евентуално ново правителство с третия мандат да е до януари 2024 г., като аргументът му е, че в този период трябва да се свърши работата и по подготовка за приемане на еврото.

При преговорите за първия мандат от "Продължаваме промяната" предложиха, а останалите изброени партии се съгласиха, на 6-месечна законодателна програма. Позицията на партията е, че хората в нея не се борят за постове, но конкретен и категоричен отговор дали Петков и Василев биха се съгласили да не са в изпълнителната власт засега няма. При консултациите с президента в петък Кирил Петков заяви, че "политическа криза в този момент трябва да се избегне почти на всяка цена".

Връчването на третия мандат на БСП от Румен Радев едва ли е изненада - той прави това вече за трети път - и през 2021 г., когато 45-ото и 46-ото НС не успяха да съставят правителство, последният опит президентът даваше на партията на Корнелия Нинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024