Само израелският експерт по боеприпасите липсва Снимка: © FB: Концертът на Лили Иванова

Не е лесно да си "елит на нацията".

Никога не знаеш кога ще попаднеш в капана на собствената си суета, докато Ахмед Доган се настанява на съседното плюшено кресло.

Това е урокът на всички високи гости, получили безплатна покана за Първи балкон на концерта на Лили Иванова в Народния театър - институцията, която до преди три месеца "гореше" в скандала с новия стар PR на ДПС Велислава Кръстева и чийто зам.-директорски кабинет сигурно още тлее с надпис "Приемна на Доган".

Онзи, който е редил поканите от името на Лили Иванова, има опасно чувство за ирония.

Да видиш Елеонора Митрофанова в "скоби" между Соломон Паси и Иво Инджев не се случва всеки ден. Или Росен Плевенелиев и жена му до Йордан Цонев - този път в ролята на придружител на Почетния председател. Или Георги Първанов, седнал до сина на Симеон Сакскобургготски.

Докато Доган наблюдава концерта от централната ложа, Мустафа Карадайъ е наказан в горния десен ъгъл, между Цончо Ганев от "Възраждане" и турския посланик. Кое е по-голямо унижение за формалния председател на ДПС? Подигравателното пожелание на Доган "да намери Мярата" навръх рождения му ден или третия ред на балкона?

Президентското протеже Слави Василев седи в "гнездото", запазено за ГЕРБ, а в съседство - бившият депутат от БСП Нона Йотова (но без Богомил Бонев). Гала наднича над рамото на председателя на Народното събрание. Ген. Мутафчийски от ВМА - на един ред с бореца срещу ваксините от "Възраждане".

Долу, в подножието на естрадата пляскат медиите.

Липсва само израелският експерт по боеприпасите.

Липсва и посланикът на Украйна - един от малкото хора, които явно държат на това да запазят достойнството си повече, отколкото да чуят "Детелини" на бис.

Угризенията разкъсват не един и двама от привилегированите гости.

Цончо Ганев, който е делегиран от "Възраждане" да уважи събитието, влиза в оправдателен режим:

"Малко след като се настанихме, до нас седна Мустафа Карадайъ, който придружаваше турската посланичка. През един ред седеше Кристиян Вигенин със сина си, а когато точно пред мен седнаха Соломон Паси и съпругата му, реших че съдбата поставя на изпитание волята ми. Но не би, всичко тепърва предстоеше", страда той във Facebook.

Ушите му пламтят, когато чува как "слугинажът на родните евроатлантици ни злепоставя пред множество посланици" с поздрав "Слава на Украйна" в лицето на другарката Митрофанова.

"Тръгнах си максимално бързо, защото трябваше да изнасям лекции по етикет на човек, който е бил външен министър на Родината ми. Негова - едва ли, но моя - да", казва човекът, който на следващия ден ще излезе на поход под руски знамена, за да вандализира представителството на ЕК и ЕП в София.

Първосигналната му реакция поне е автентична: признава, че му е станало неудобно.

Останалите хора в аудиторията имат доста по-сложни аргументи за присъствието си.

"Когато дядовците ни са слушали опера в залата, посетена и от посланика на Хитлер, те вече са прогнозирали каква ще е съдбата на агресора и неговите помагачи", обяснява Соломон Паси решението си да сподели ложата на Народния театър с носителката на орден "Александър Невски" за големи заслуги към външната политика на Путин.

Иво Инджев събира в една мисъл цялата еклектика на сбирката - той е на "ти" с Лили Иванова, откакто получил обаждане с искрените ѝ възхищения от книгата му "Измамата "Сан Стефано", развенчаваща митовете за ролята на Русия през 1878. Същата книга се оказва повод "отрепките от бандата на копейкин да се опитат да ме линчуват публичното на нейното представяне в Добрич през март 2019 г."...

"В своя живот Лили Иванова е преживяла двама царе, 46 правителства, 32 премиери, петима държавни глави и шестима президенти", казва Валерия Велева, личен хроникьор на певицата, вечен изповедник на властовата извадка на балкона, независимо от смяната на посоката на вятъра, привилегирован наблюдател от първи ред на всеки политически "панаир с измислени слънца".

А в антракта някой реди ротационен кабинет - "има-няма 100 години", както казват на Габровския карнавал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И БСП е готова да работи за експертен кабинет с третия мандат

Това заяви председателят на ПГ на партията Борислав Гуцанов на консултациите при президента Румен Радев.

11:00 - 25.06.2024
Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Криминалист: Брендо се предаде, защото нещо го притеснява отвън

Това е избор за оцеляване, казва адв. Димитър Марковски

08:31 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024