ЕП и ЕК осъдиха вандализма на "Възраждане" и русофилите в София

Вандализирането на представителството на Европарламента и ЕК в София по време на проруския т.нар. Поход за мир стана повод за критична реакция от страна на Роберта Мецола, председател на ЕП.

"Сградата на Бюрото за връзка на Европейския парламент в София беше взета на прицел от вандали, които не са доволни от нашата позиция в подкрепа на Украйна. Ще почистим. Нашата помощ за Украйна ще се засили. Нашият глас, заклеймяващ нашествието на Русия, ще стане още по-ясен", казва Мецола в Twitter след "обстрела" на фасадата с червена боя и яйца.

От Европейската комисия също осъдиха случилото се, като публикуваха следната позиция:

"Правото на мирен протест е основна ценност във всяко демократично общество, но всякакви прояви на насилие или вандализъм срещу сгради на европейски институции са неприемливи. Ще уведомим компетентните власти, които носят отговорност за разследването на случая, пише в нея".

Грозната акция се случи в разгара на поредното шествие в София на активисти, поддържащи проруските партии в България - този път с водеща роля на политическото ръководство на "Възраждане" в организирането на събитието.

"Походът за мир" формално се организира от "неправителствени организации", които на практика образуват мрежа между добре известни хора от инициативните комитети на БСП и "Възраждане" за референдумите против "джендър идеологията" и приемането на еврото.

Политическите реакции след омърсяването на сградата дойдоха на фона на неяснотата около формирането на ново правителство.

ГЕРБ и ПП-ДБ така и не публикуваха общопартийни позиции в почивния ден, макар че Бойко Борисов лично осъди посегателството - използвайки случая да окаже натиск към мнозинство с втората сила.

"Отговорност на политическите партии, особено на тези, които най-много афишират своите патриотични настроения, е да гарантират сигурността, стабилността и интегритета на държавата, вместо да насърчават нови разделения и скандали. В тази връзка призовавам още веднъж демократичните системни партии да застанем обединени в името на националните интереси на България, излъчвайки силно редовно правителство", казва той.

Лена Бориславова (ПП-ДБ) определи като "простотия" и "срамно събитие" поведението на участниците в т.нар. "Протест за мир".

"След статията в Политико за битката на Каскета срещу Тиквата, това е другото срамно събитие за европейска България, за което дори не мога да си помисля да кача снимка тук, за да не достигне до твърде много чужденци", казва тя в профила си във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Какво е общото между изготвянето на закони и правенето на наденици?

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024