Борците срещу еврото и "джендъра" си намериха нова кауза: референдум за неутралитет

Демонстрации под надслов за "мир и неутралитет" бяха организирани в София и още няколко града в страната, а паралелно с това се оказа, че започва поредната нова подписка за референдум.

Организатори на събитието са "Брод - Българският род обединен за децата", "Български национален съвет за мир", "Свободна и мирна България" и други организации, съобщава БНР.

На практика - в инициативата участват хора, които вече са добре известни като инициатори на подписките за референдуми срещу еврото или т.нар. от Корнелия Нинова "джендър идеология".

Такъв е случаят с икономиста от БАН Григор Сарийски, който е сред инициаторите на референдума, подкрепен от "Възраждане", за запазване на лева до 2047 г.

Румяна Ченалова, който беше кандидат за депутат от партията на Костадин Костадинов, също е сред участниците в организацията на похода "за мир и суверенитет" и е член на ИК за нов референдум. Член на комитета е и Сърнела Воденичарова, известна от протестите срещу проучването на находищата от шистов газ в България, търговските споразумения на ЕС със САЩ и Канада, и т.н.

В инициативата влизат и адвокатът Владимир Шейтанов и Нешка Робева, които са едновременно с това в инициативния комитет на БСП за референдум за забрана на джендър идеологията в училищата.

В т.нар. Обществен съвет за мир и неутралитет присъства още Диляна Гайтанджиева, която от началото на 2022 г. публикува статии в блога си, в които твърди, че САЩ провежда "биологични експерименти върху войници в Украйна и Грузия" и че "Пентагона започва биологически експерименти с български войници". Същата опорна точка се ползва от Кремъл като едно от оправданията за военната инвазия в Украйна на 24 февруари 2022.

,В групата влизат още отявлено проруски говорители като Румен Петков от "Поглед.инфо", който на последните избори се кандидатира за депутат от "Левицата", Пламен Пасков от т.нар. коалиция "Вън от ЕС и НАТО", бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада Димитър Шивиков, Минчо Минчев от "Нова зора", който беше сред учредителите на "Атака"

Вътре се оказва и д-р Атанас Мангъров - инфекционистът, който се прочу със съпротивата си срещу Covid-ваксините и противоепидемичните мерки в разгара на пандемията.

"Желаете ли тази земя да бъде рай и това да бъде решавано от българския народ? И нека подпишем тази подписка и нека покажем на тези, които се мислят за вездесъщи, че не те, а ние управляваме нашата България" - така БНР пресъздава изявленията на говорители на шествието в София.

"Всеки един от вас не е просто присъстващ или участник в поход за мир. Всеки един от вас в момента е боец, воювайки с подписа, с гласа и с химикала днес, да не воюва с автомата, гаубицата и манерката утре", казват още участниците.

Поредната подписка за референдум съдържа шест въпроса, сред които има и абсурдни предложения като "изпращането на българските въоръжени сили извън страната във връзка с въоръжен конфликт да се решава само с национален референдум". Същата идея за предварителен референдум се предлага и по въпроса за това дали чуждестранни военни формирования да пребивават на българска територия "по повод външен за България военен конфликт".

Основният въпрос на проектореферендума е: "Подкрепяте ли да се установи национална политика на военен неутралитет на България по отношение на всички външни за територията ѝ конфликти?" - мъглява формулировка, която противоречи на участието на България в НАТО като пълноправен член.

Сред останалите предложения са да се свали драстично лимита за брой подписи, при които Народното събрание ще е длъжно да свиква национални референдуми (от 400 000 на 100 000), а легитимността на резултата му да се зачита, ако мнозинството е "поне 1/3 от участвалите в последните парламентарни избори".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024