Снимка: © Facebook.com/Епископска базилика на Филипопол

Най-голямата раннохристиянска църква в България – Епископската базилика на Филипопол, беше открита официално в неделя след години реставрация. Музеят ще отвори врати за посетители от понеделник – 19 април.

Базиликата е забележителна със своята архитектура и история. Общата ѝ дължина е 90 м, а ширината – 36 м, което я прави най-голямата подобна сграда от IV-VI в. у нас и на Балканския полуостров. Тя е функционирала като религиозен храм точно тогава, а през Средновековието върху руините ѝ е изграден християнски некропол.

Най-забележителната част от Епископската базилика са двата слоя многоцветни мозайки с площ над 2000 км. м. Музейният комплекс включва още интерактивни зони, учебен и детски кът, работилница за реставраторите и изложбено пространство.

Базиликата най-вероятно се е срутила преди векове след силно земетресение на територията на Балканския полуостров, казва д-р Здравка Коркутова от Регионалния археологически музей в Пловдив, цитирана от bTV. Тя и екипът ѝ откриват над 200 човешки скелета и останки от още няколко сгради по време на разкопките.

Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки през 80-те години на XX век, когато се строи подлезът на централната поща в Пловдив. Един от хората, които се натъкват на мозайките, е бащата на Радослав Бимбалов - Петко, който вече не е сред живите. Радослав Бимбалов е управляващ партньор в рекламната агенция "The Smarts", която застана зад кампанията за гласуване в чужбина "Имаш право на България". Във Facebook той споделя история на сестра си, в която се разказва как баща им повикал археолозите, докато работел като директор за пловдивското предприятие за благоустройство "Инжстрой" през 1982 г.

Петко Бимбалов разпоредил работата на багерите да спре, след като попаднал на античната мозайка по време на строителните дейности. Бил заплашен, че ще бъде уволнен, но в крайна сметка станал една от причините за откритието на базиликата. "Утре, 39 години след като татко едва не беше уволнен, ще бъде открита официално реставрираната Базилика на Филипопол. Моят баща е една от причините да я има", пише Бимбалов.

Същинската работа по реставрацията започва през 2015 г., когато фондация „Америка за България“ отпуска средства на община Пловдив за възстановяването на храма.

Най-трудната част е да се реставрират мозайките, но екипите се справят. Първият слой изобразява геометрични фигури, а вторият – над 100 вида цветни птици – символ на живота, казват реставраторите.

През 2018 г. Епископската базилика на Филипопол е включена в индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО. През последните над 5 години е направена цялостна реставрация и консервация на находките, построена е покриващата сграда и е облагородено площадното пространство.

Базиликата беше открита на 18 април – международният ден за опазване на паметниците на културата, отбелязван от ЮНЕСКО. На церемонията, която беше излъчена онлайн във Facebook, присъстваха депутати и представители на местната власт. Покана бе получил и премиерът Бойко Борисов, който обаче не присъстваше заради пресконференция на ГЕРБ.

„Днес сме тук - в този прекрасен културен институт, където хиляди години преди нас са стъпвали нашите предшественици от древен Филипопол“, каза кметът на Пловдив Здравко Димитров. „Базиликата е била изключително красива. Днес ние имаме щастието да сме тук, когато тя възкръсва след години на реставрация, за да се докоснем отново до нейната красота и величие. Днес е ден на благодарност към всички, които помогнаха тя да стане част от съвременен Пловдив. Откриваме един забележителен културен център, който несъмнено ще се превърне в притегателна точка на града ни“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен

ФБР е обискирало дома на Тръмп в търсене на документи за ядрени оръжия

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от съдебните власти да оповестят публично заповедта, с която ФБР е разрешило претърсването на имота