Реванш за Олга Харлан: Край на наказанието и квота за Олимпиадата в Париж Снимка: © Getty Images

Международната федерация по фехтовка ще отмени дисквалификацията на украинската състезателка Олга Харлан ден след скандалното наказание срещу нея за отказа ѝ да се ръкува с рускинята Анна Смирнова.

Харлан ще може да се яви на предстоящата отборна надпревара на Световното първенство по фехтовка в Милано, което е нужно за квалификация на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., съобщава италианската медия La Repubblica.

Олга Харлан беше победила Анна Смирнова с резултат 15:7, когато отказа да стисне ръката ѝ - като знак на протест срещу руската военна инвазия в родната ѝ Украйна.

Вместо това украинската състезателка подаде сабята си напред с върха надолу, като предложи да почукнат остриетата си, вместо да се сбогуват.

Както тя, така и украинското Министерство на спорта твърдят, че ръководителите на федерацията са били предупредени за нежеланието на атлетите да изпълняват правилото за ръкуване с руски състезатели от принципни съображения. Харлан твърди още, че действащият президент на федерацията я е уверил, че желанието ѝ ще бъде уважено - нещо, което не се случи.

Според информация на La Repubblica, Федерацията по фехтовка ще приеме жеста със сабята на Харлан в края на двубоя като легитимна демонстрация на уважение към противника, съгласно Covid-протоколите, които все още са в сила на Световната купа.

Преди всичко - решението е взето след намесата на ръководството на Международния олимпийски комитет, който изрази съпричастността си с каузата на Олга Харлан.

Министърът на спорта на Украйна Вадим Гутцайт публикува писмо от президента на МОК Томас Бах, изпратено до нея.

В писмото Бах - самият той фехтовач - съобщава, че Харлан ще получи допълнителна квота за Олимпийските игри, ако не успее да се класира заради изгубените точки вследствие на нелепия епизод с дисквалификацията от Световното.

Той заявява, че се възхищава от начина, по който тя се справя в "тази невероятно трудна ситуация" и изразява пълната си подкрепа за нея.

"Имайки предвид твоята уникална ситуация, МОК ще отдели допълнителна квота за теб на Олимпийските игри в Париж 2024 г., в случай че не успееш да се квалифицираш в оставащия период. Правим това индивидуално изключение и защото продължаващите процедури никакъв случай няма да компенсират квалификационните точки, които пропусна заради отстраняването си. Няма нужда да споменавам, че трябва да изпълниш всички други критерии за явяване на игрите, на които отговарят и всички останали олимпийски атлети", казва Томас Бах в писмото.

Той заявява, че МОК "изказва пълна солидарност с украинските спортисти и олимпийската общност в Украйна в тези извънредно трудни времена".

Дисквалифицирана заради отказ да стисне ръката на рускиня. Войната помрачи и фехтовката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024