Rheinmetall може да предостави на Украйна общо 139 танка Leopard, въпросът е кога

Германската оръжейна група Rheinmetall може да предостави на Украйна общо 139 танка Leopard тип 1 и тип 2. Информацията е от говорител на компанията пред "Редакционна мрежа Дойчланд" (RND).

Rheinmetall разполага със собствени 22 танка Leopard 2A4, които биха могли да бъдат подготвени за използване и изпратени в Украйна, казва говорителят на компанията, но ремонтът на тези танкове би отнел почти година. Доставката, по думите му ще бъде възможна в края на 2023 г. / началото на 2024 г.

„Някои от тези танкове са стояли десет години там с отворен люк, отвътре са мухлясали“, обясни говорителят на оръжейната група.

В допълнение, има 29 Leopard 2A4, върху които работим по проектите за обмен по заместване с други страни, които ще имаме готови до април/май 2023 г.

Става дума за процеса, при който страни от Централна Европа като Словакия и Чехия изпращат лесни за използване оръжия от съветски тип в Украйна, като в замяна германците заменят оръжията с висококачествено оборудване на НАТО. В хода на този така наречен кръгов обмен Германия е обещала на Словакия 15 и на Чехия 14 танка Leopard - това са остарели превозни средства от запасите на Rheinmetall, двете страни вече получиха първата бойна машина през декември.

„Тези танкове принадлежат на федералното правителство. То може да прави каквото си поиска с тях“, каза изпълнителният директор Армин Папергер пред „Щерн“.

Rheinmetall може да даде и 88 танка Leopard 1.

Ситуация обаче е „много нестабилна“ поради рамката на политиката за сигурност, различните форми на пряка или непряка доставка и променящите се приоритети на поръчките. „Затова е трудно например да се назоват конкретни периоди за доставки“, подчерта говорителят на Rheinmetall пред RND.

В последните седмици върху Германия се оказва сериозно политически влияние от страна на западните съюзници във връзка с помощта, която страната може да предостави на Украйна. След като на срещата във военната база в Рамщайн в петък нямаше резултат, сега в Берлин е генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за среща с новия министър на отбраната на Германия Борис Писториус .

"От началото на войната е налице "безпрецедентно ниво на подкрепа" в алианса, включително в Германия", каза Столтенберг по телевизия Welt, запитан дали алиансът е бил разделен в решаваща фаза от войната. "Сега тече процес на консултация за това какво оборудване да бъде доставено на Украйна. Понякога отнема известно време и за поверителни консултации със съюзниците.", обясни още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024