Ричард Брансън обяви първия търговски полет до космоса на Virgin Galactic

Компанията за космически туризъм Virgin Galactic на сър Ричард Брансън обяви, че ще извърши първия си търговски полет преди края на този месец. Наречен е Galactic 01, предвиден е за изстрелване в периода 27-30 юни и има за цел да извърши научноизследователска мисия.

След съобщението до инвеститорите акциите на Virgin Galactic скочиха с повече от 40% на борсата в Ню Йорк.

Първият комерсиален полет на компанията ще качи на борда на кораба тричленен екипаж от италианските военновъздушни сили и Националния съвет за научни изследвания на Италия. Те имат мисия да проведат изследвания в условията на микрогравитация.

Мисията ще демонстрира „стойността и силата на уникалната суборбитална научна лаборатория на Virgin Galactic“, се казва в съобщението.

Вече има планиран и втори търговски полет, който е предвиден за началото на август. След това се очаква да започнат да се извършват такива всеки месец.

Това е ключов етап за 19-годишната компания Virgin Galactic, която трябваше да преодолее редица инциденти и технически предизвикателства, за да стигне дотук.

Едва миналия месец ракетният самолет на Virgin Galactic, наричан Unity, се завърна в действие след прекъсване от почти две години. Mашината е пригодена за двама пилоти и четирима пътници на борда, за да ги издигне високо над пустинята Ню Мексико в САЩ до ръба на космоса, преди да ги приземи обратно.

Идеята на превозното средство е да предостави на пасажерите спираща дъха гледка към Земята, но и да им подари няколко минути безтегловност.

Virgin Galactic е продала повече от 800 билета на хора, които искат да се издигнат на над 80 км над Земята. Цената е им е 450 000 долара на човек.

Дългоочакваните добри новините за Virgin Galactic идват, след като през май Virgin Orbit – отделна космическа фирма, собственост на британския милиардер – бе закрита, месеци след неуспешен полет. Тя трябваше да се заеме с изстрелването на сателити и на нея се възлагаха големи надежди, че ще може да изиграе роля на крайъгълен камък за космическите изследвания в Обединеното кралство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024