До звездите и обратно на земята: Ракетната компания на Ричард Брансън подаде иск за несъстоятелност

Virgin Orbit, компанията за изстрелване на спътници, основана от милиардера сър Ричард Брансън, подаде молба за защита от фалит в САЩ, след като последните усилия за намиране на финансиране за изпитващата затруднения космическа фирма се провалиха. В рамките на изминалите две години две години фирмата успя да стане публична и да получи оценка от над 3 млрд. долара – преди да се срине до едва няколко десетки милиона долара капитализация.

Новината идва по-малко от седмица, след като компанията обяви, че съкращава 85% от работната си сила – оставяйки едва около 100 души да управляват това, което е останало от бизнеса ѝ. Идва и след неуспешната мисия на ракетата LauncherOne през януари, която бе описвана като исторически важен момент за британската космическа индустрия, а и за развитието на самата компания.

Базираната в САЩ фирма на Брансън сега ще търси купувач за активите си, които според молбата за обявяване в несъстоятелност се оценяват на около 243 млн. долара и общ дълг от 153,5 млн. долара към 30 септември.

„Въпреки че положихме големи усилия да подобрим финансовото си състояние и да осигурим допълнително финансиране, в крайна сметка трябва да направим това, което е най-добро за бизнеса“, заяви главният изпълнителен директор Дан Харт в изявление.

В него се изтъква надеждата, че „авангардната технология за изстрелване, която екипът създаде, ще има широк интерес за купувачите“, докато тече процесът на продажба на компанията.

Как се стигна до тук?

Virgin Orbit излезе на борсата през 2021 г. чрез сделка с празни чекове, като събра 255 млн. долара по-малко от очакваното. След като преди 15 месеца бе оценена на над 3 млрд. долара, пазарната стойност на Virgin Orbit възлиза на 65 млн. долара според цената акциите при затварянето на пазара в понеделник. Акциите паднаха с 12% в ранната пазарна търговия във вторник.

Отделила се от фирмата за космически туризъм на Брансън Virgin Galactic през 2017 г., Virgin Orbit се концентрира в изстрелването на ракети от въздуха от борда на модифициран самолет Boeing 747, за да изпраща сателити в орбита.

Стратегията на Virgin Orbit се облягаше на идеята, че извеждането на малки ракети от самолет 747 по време на полет ще позволи чести изстрелвания от всяка точка на света.

Но промяната в търсенето на по-големи ракети-носители и по-рентабилните споделени пътувания до космоса с ракетата Falcon 9 на SpaceX през последните две години повишиха конкурентните залози за Virgin Orbit, твърдят анализатори и ръководители от индустрията.

При злополучната мисия на Virgin Orbit през януари нейната основна ракета LauncherOne бе изстреляна от самолета Boeing 747 Cosmic Girl, но не успя да достигне необходимата височина в орбита – по думите на компанията в заради аномалия. В резултат на това товарът от разузнавателни сателити на САЩ и Обединеното кралство падна в океана.

Впоследствие Virgin Orbit преустанови дейността си и пусна персонала си в отпуск в началото на март, докато междувременно се опитваше да си осигури спасително финансиране.

Макар че самият Брансън осигури повече от 70 млн. долара през последните четири месеца, за да помогне на компанията да се задържи на повърхността, липсата на заинтересовани външни инвеститори в крайна сметка принуди фирмата да съкрати по-голямата част от близо 800-те си служители. Повечето от тях бяха освободени в понеделник тази седмица.

Във вторник Virgin Investments, подразделение на Virgin Group, която притежава 75% от Virgin Orbit, заяви, че ѝ е предоставила 31,6 млн. долара, за да продължи да работи, докато се опитва да продаде активите си. Компанията майка на Брансън е инвестирала общо над 1 млрд. долара в звеното.

Държавният инвестиционен фонд на Абу Даби Mubadala е вторият по големина инвеститор във Virgin Orbit с дял от 17,9%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024