Снимка: © Getty Images

Съоснователят на Virgin Group сър Ричард Брансън планира да изпревари Джеф Безос с излитането в космоса. Британският милиардер обяви, че ще лети на 11 юли, докато директорът на Amazon избра датата 20 юли 2021 г.

Ричард Брансън ще заеме мястото си в ракетния самолет VSS Unity, който компанията му Virgin Galactic разработва в САЩ вече две десетилетия. Машината може да се изкачи на височина от 90 км и да предостави на пасажерите няколко минути в безтегловност, както и да им предложи гледка към земното кълбо.

Цялата идея на 70-годишния Брансън е да въведе търговска космическа услуга. Вече 600 души са депозирали средства, за да станат част от бъдещи полети на Unity.

След като самият милиардер ще постави началото на космическите полети, това означава, че клиентите му ще бъдат все по-близо до това да платят пълната цена на билетите, която в дадени случаи ще достигне до 250 хиляди долара.

„Наистина вярвам, че космосът принадлежи на всички нас. След 17 години проучвания, иновации и инженерни решения, новата частна космическа индустрия ще разкрие вселената за цялото човечество и ще промени света към по-добро“, каза Брансън.

„Едно е да имаш мечта да направиш космоса достъпен за всички. Съвсем друго е един невероятен екип заедно да превърне тази мечта в реалност“, добави британецът като благодарност към хората от Virgin Galactic. Той съоснова това подразделение на Virgin през 2004 г. заедно с Бърт Рутан.

Последната стъпка беше направена миналата седмица, когато Virgin Galactic си осигури лиценз за търговски космически полети от Федералната авиационна администрация на САЩ. На 11 юли се отваря така нареченият „прозорец“ за полети и от екипа на компанията ще опитат да излетят на тази дата. Разбира се, мисията може да бъде отложена с няколко дни, при положение че налице са неблагоприятни метеорологични условия или технически проблем.

Ако полетът наистина бъде изпълнен тогава, сър Ричард Брансън ще изпревари конкурента си в космическия туризъм Джеф Безос. Основателят на Amazon ще излети на 20 юли с капсулата New Shepard, разработена от компанията му Blue Origin. Ще бъде придружен от брат си Марк, от все още анонимен пасажер, заплатил 28 милиона долара за мястото си, и от известната авиаторка Уоли Фънк, която е на 82 години. Тя е тренирала за астронавт през 60-те, а сега се очаква да стане най-възрастният човек в космоса.

Да полетиш в космоса до Джеф Безос: Неизвестен кандидат плати 28 млн. долара на Blue Origin

Безос още не е обявил окончателно дали в бъдеще ще продава билети за отделни полети, както Брансън, но засега планът му е точно такъв.

Следващият полет на Unity на Virgin Galactic ще е с четирима служители от екипа, които ще тестват кабината за бъдещите туристи. Сред тях е самият сър Брансън, който се присъединява към инструктора на астронавтите Бет Моузес, водещия инженер Колин Бенет и вицепрезидента по правителствените връзки Сириша Бандла. Двамата пилоти ще бъдат Дейв Макай и Майкъл Мазучи.

Virgin вече имат няколко подписани договора с NASA, които ще им позволят да работят с тях и да развиват технологии за по-напреднали частни полети на свръх- и хиперзвукови скорости.

Основателят на SpaceX Илон Мъск също планира няколко частни космически мисии с капсулите Dragon, достигащи няколкостотин километра над Земята и способни да се задържат в орбита в продължение на 4 дни.

Русия се завръща към космическия туризъм и организира частни полети до Международната космическа станция. Има и други – като компанията Axiom – които работят по създаване на собствени станции, на които да отвеждат посетители.


С гледка към Земята: Virgin Galactic представи кабината, с която ще изпраща хора в Космоса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва

8 американски щата съдят криптоплатформата Nexo на бившия депутат Антони Тренчев

Бившият депутат от Реформаторския блок Тренчев и свързаният с HelpKarma Кънчев отговориха на обвинението

Автобус на градския транспорт катастрофира на “Цариградско шосе”

Движението в района е силно затруднено, в автобуса не е имало пътници

Хората в Европа вярват в Бог, ние в Русия

(Кандидат) политиците ни трябва да намерят съмишленици, а не подчинени