Снимка: © Getty Images

Онлайн-платформата за търговия с финансови инструменти Robinhood, съоснована от Влад Тенев, направи труден дебют като публична компания.

Акциите им започнаха да се предлагат в Nasdaq с първоначална цена от 38 долара. Само за няколко часа след началото на търговията обаче пазарната им оценка падна с цели 10%, до по-малко от 34 долара.

Интересът на инвеститорите се поднови, но до края на деня Robinhood не успя да повиши цената над 34,82 долара.

Пазарната капитализация на компанията достигна около 29 млрд. долара при очаквано ниво от близо 35 млрд. долара. За последно компанията беше оценена през септември 2020 г. на 11,7 млрд. долара, още преди да стане публична.

Въпреки затрудненията Robinhood успя да привлече близо 2 млрд. долара по време на първия си ден на борсата.

Платформата на Влад Тенев и Баиджу Бхат набра огромна популярност в Съединените щати през последните години заради това, че позволи на всеки да търгува на финансовите пазари без нуждата от професионални посредници. Създадена през 2013 г., тя успя да привлече рекорден брой нови, по-млади потребители по време на първите месеци на пандемията.

Компанията обаче беше замесена и в няколко сериозни репутационни скандали - включително проблеми с борсовите регулатори в САЩ.

През януари 2021 г. по време на феноменалното увеличаване на пазарната оценка на GameStop, собствениците на Robinhood решиха да ограничат правата на потребителите си да купуват или продават дялове. Самите Robinhood бяха принудени да търсят спешно около 1 млрд. долара, за да могат да покрият изискванията за гарантиране на сделките в разгара на най-активната търговия с GameStop.

По-малко от месец преди първичното публично предлагане на Robinhood Регулаторната служба за финансовата индустрия на САЩ FINRA наложи глоба от близо 70 млн. долара заради редица нарушения на правата на потребитлеите - от предоставяне на невярна или подвеждаща информация, до отговорността за техническите сривове на платформата, блокирали възможността на милиони души да управляват активите си в един от най-напрегнатите периоди на пазара.

Според FINRA блокирането на Robinhood е струвало десетки хиляди долара загуби на някои потребители

Трудният старт на Robinhood не е задължително лоша новина за тях - много други успешни компании са преживявали временен срив при излизането си на борсите, само за да покажат, че са напълно жизнеспособни.

Влад Тенев и съдружникът му продадоха по 1,25 млн. акции от собствеността си в Robinhood, като всеки от тях е получил по около 47,5 млн. долара от продажбата в четвъртък.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.