Снимка: © Getty Images

Онлайн-платформата за търговия с финансови инструменти Robinhood, съоснована от Влад Тенев, направи труден дебют като публична компания. 

Акциите им започнаха да се предлагат в Nasdaq с първоначална цена от 38 долара. Само за няколко часа след началото на търговията обаче пазарната им оценка падна с цели 10%, до по-малко от 34 долара.

Интересът на инвеститорите се поднови, но до края на деня Robinhood не успя да повиши цената над 34,82 долара

Пазарната капитализация на компанията достигна около 29 млрд. долара при очаквано ниво от близо 35 млрд. долара. За последно компанията беше оценена през септември 2020 г. на 11,7 млрд. долара, още преди да стане публична.  

Въпреки затрудненията Robinhood успя да привлече близо 2 млрд. долара по време на първия си ден на борсата. 

Платформата на Влад Тенев и Баиджу Бхат набра огромна популярност в Съединените щати през последните години заради това, че позволи на всеки да търгува на финансовите пазари без нуждата от професионални посредници. Създадена през 2013 г., тя успя да привлече рекорден брой нови, по-млади потребители по време на първите месеци на пандемията. 

Компанията обаче беше замесена и в няколко сериозни репутационни скандали - включително проблеми с борсовите регулатори в САЩ. 

През януари 2021 г. по време на феноменалното увеличаване на пазарната оценка на GameStop, собствениците на Robinhood решиха да ограничат правата на потребителите си да купуват или продават дялове. Самите Robinhood бяха принудени да търсят спешно около 1 млрд. долара, за да могат да покрият изискванията за гарантиране на сделките в разгара на най-активната търговия с GameStop. 

По-малко от месец преди първичното публично предлагане на Robinhood Регулаторната служба за финансовата индустрия на САЩ FINRA наложи глоба от близо 70 млн. долара заради редица нарушения на правата на потребитлеите - от предоставяне на невярна или подвеждаща информация, до отговорността за техническите сривове на платформата, блокирали възможността на милиони души да управляват активите си в един от най-напрегнатите периоди на пазара. 

Според FINRA блокирането на Robinhood е струвало десетки хиляди долара загуби на някои потребители

Трудният старт на Robinhood не е задължително лоша новина за тях - много други успешни компании са преживявали временен срив при излизането си на борсите, само за да покажат, че са напълно жизнеспособни. 

Влад Тенев и съдружникът му продадоха по 1,25 млн. акции от собствеността си в Robinhood, като всеки от тях е получил по около 47,5 млн. долара от продажбата в четвъртък. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков ще води листа в Пловдив, Асен Василев - в Хасково

Петков кани ДБ и ИГБНИ да разпишат "основни принципи на бъдещо коалиционно управление"

Слави Трифонов атакува социолозите заради регистрирания срив на ИТН

"Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет"

Кой е Георги Георгиев - новият председател на СОС

Заседанието на СОС след оставката на Елен Герджиков: Искане за смяна на Фандъкова и остри атаки към Борисов

Линда Еванджелиста твърди, че е "обезобразена" след козметична процедура

Страничен ефект е довел до негативни последствия за физическото и психическото й здраве