Роден лидер, успешен мениджър и бивша служителка на Тръмп. Коя е новата шефка на Twitter?

Както повечето неща, свързани с Илон Мъск - всичко започна с един туит.

„Намерих нов шеф за X/Twitter. Ще започне след шест седмици“, написа собственикът на Twitter в четвъртък, с което предизвика безброй спекулации в медиите за това кого е избрал милиардерът да застане начело на гиганта за социални мрежи.

Догадките обаче не продължиха дълго и само ден по-късно той официално обяви, че назначава на поста Линда Якарино, ръководител на рекламата в NBCUniversal. Компанията притежава някои от най-големите американски телевизионни мрежи и холивудското филмово студио Universal. Якарино обаче напусна компанията в петък и много скоро ще се заеме със задачата да ръководи технологичната компания, която Мъск придоби миналата година в сделка за 44 млрд. долара.

Тя ще отговаря предимно върху бизнес операциите, докато милиардерът ще продължи да се занимава с продуктовия дизайн и новите технологии, пише "Financial Times". Инвеститорите се надяват, че Якарино ще бъде стабилната ръка, която да оправи обтегнатите отношения между Мъск и рекламодателите, които са основният източник на приходи за дружеството.

"Роден лидер"

С много опит зад гърба си, тя има големи шансове за успех. Израснала е в "много традиционно италианско католическо семейство". Завършва Държавния университет на Пенсилвания и постепенно изгражда кариерата си като рекламен мениджър.

Първо заема различни позиции в Turner Broadcasting System Inc - глобална компания за радиоразпръскване, която понастоящем е собственост на Warner Bros. Работи в няколко медийни търговски обекти, като между 1996 г. и 2011 г. преминава през различни длъжности, сред които изпълнителен зам.-директор и главен оперативен директор, преди да се присъедини към NBCUniversal - една от водещите световни медийни и развлекателни компании.

Зад гърба си тя има достатъчен опит, за да покаже, че има шансове за успех. Израснала е в "много традиционно италианско католическо семейство"

Някои я определят като "роден лидер", а други изтъкват факта, че по време на кариерата си е променила начина, по който работи рекламната индустрия. Едно от най-забележителните ѝ действия е въвеждането на цифровата платформа, известна като One Platform, която улеснява купуването на реклами в различни медии.

Известна е и с това, че кани рекламодатели за среща в личната си италианска вила. Някои я определят като специалист по изграждане на отношения - умение, което определено ще помогне за бизнеса на Twitter. Професионалното ѝ портфолио показва, че тя е помогнала и за стартирането на стрийминг платформата Peacock.

Макар на пръв поглед да изглеждат като странна двойка, Якарино и Мъск явно споделят общи политически позиции.

"Тя не отговаря непременно на профила на ляво настроените изпълнителни директори. Ако трябва да я поставя някъде в политическия спектър, то това би било като привърженик на републиканския президент Роналд Рейгън", казва опитно лице в областта на рекламата пред изданието.

Друг медиен изпълнителен директор посочва, че е известен факт, че Якарино е фен на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. През 2018 г. тя е назначена от него за член на неговия Съвет по спортна физическа подготовка и хранене за срок от две години. След това тя работи и с администрацията на Джо Байдън като председател на Съвета за реклама през 2021 и 2022 г., за да помогне за създаването на кампания за ваксинация срещу COVID-19.

Освен по политическите виждания, двамата с Мъск си приличат по това, че са амбициозни - тя е споделяла, че ако не е работила в рекламата, вероятно би се кандидатирала за кмет на Ню Йорк.

Личният ѝ профил в Twitter е направено само преди около три месеца. В него могат да се видят предимно снимки от корпоративни събития, реклами за стрийминг услугата Peacock и модни коментари като: "Анна Уинтур е моето ВСИЧКО" - туит, написан в нощта на Met Gala.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024