Снимка: © Getty Images

Родители изразяват протест срещу Насоките за обучение по време на пандемия, обявени от образователния министър Николай Денков, като заявяват, че това ще е втора поредна провалена година заради задаващото се преобладаващо дистанционно обучение. От МОН обаче твърдят, че голямата им цел е да "задържат максимално" децата в класните стаи.

Групата "Да запазим училището като средище за децата" във Фейсбук вече е събрала на 1800 членове за първите 24 часа от създаването си. Родителите изпратиха писмо към МОН срещу дистанционното обучение, което според тях "ощетява сериозно децата" и "намалява умствените им способности".

"Това, което предстои и се очертава категорично е, че няма готовност у българските управляващи да организират присъствена учебна година, тя ще бъде трета поред“, заяви пред БНР Магдалена Абаджиева, майка на две деца в училищна възраст. "В обществото преобладава желанието за присъствено обучение. Трябва да има държавническо решение. Децата губят способността си да пишат на ръка и да предават съдържание със собствени думи. Писането на ръка е изключително важно, по този начин се изработват способности за изразяване".

Според нея онлайн обучението ограничава художественото мислене на децата и въображението и заради него е намалял интересът им към четенето. "Училището с лека ръка се прежалва. Отглеждаме деца, които ще имат намалени умствени способности", смята още тя. "При продължаваща липса на реакция, ние няма да имаме друг избор, освен да предприемем протестни действия. Протестът се готви", предупреди още Абаджиева.

На въпрос на БНТ как държавата ще подпомага родителите, ако малките им деца останат вкъщи за онлайн обучение и няма да има кой да се грижи за тях, образователният министър Николай Денков отвърна, че „тези мерки са в Министерството на социалната политика, но не са предвидени заради бюджета“. „Много работодатели проявяват разбиране и много родители работят от вкъщи“, добави той.

„Трябва да задържим максимално децата в училище, това е нашата цел. На обсъждането с отрасловия съвет имахме пълно единодушие, че сме намерили правилния баланс. Родителите поставят пред нас невъзможна задача – да запазим здравето на ученици и учители, но и да имаме 100% присъствено обучение. Нашата роля не е да се водим от емоции, а да намерим баланса. Миналата година починаха над 100 учители от Covid-19“, припомни Денков.

Сега отново през учебната година ще действа локалният подход – няма да има общ модел за онлайн и присъствено обучение, а всичко зависи в каква зона се намира дадено учебно заведение – жълта, червена, тъмночервена.

На въпрос защо е предвидено отново най-големите да учат повече онлайн, министърът отвърна, че „те могат по-добре могат да си организират времето и да се справят в такава среда“. „Това, което променяме, е нивото на присъствие в училище. Тази година ще изискваме 50% присъствие на учениците, а не 38%, както беше миналата. Обсъждахме и хибридна форма – 50% от децата да са онлайн, другите 50% да са присъствено – това ще е позволено в жълтата и червената зона. При тъмночервената – всичко е затворено, при зелената – всичко е отворено“.

Министерството на образованието ще осигури безплатни тестове срещу коронавирус за всички деца в дадено училище, ако то създаде нужната организация и има съгласие от родители и учители учениците да бъдат тествани регулярно.

Денков каза, че няма смисъл да се тестват 5 или 10% от децата в едно учебно заведение – „или всички, или никой“. "Здравният инспектор работи по това да видим дали може да има тестове за децата. Нашата нагласа е тестове да бъдат осигурени за учениците, които покажат признаци на коронавирус. Вторият вариант е за училища, които са осигурили тестване за всички деца – тоест имат нужната организация и съгласие на родители, учители. Тези проби ще бъдат безплатни“.

Във вторник Денков обяви, че маските в клас ще са задължителни за всички от 1-ви до 12-и клас, ако училището се намира в област в жълта, червена или тъмночервена зона. Границата за преминаване към дистанционно обучение ще бъде 10% заразени ученици, а не 15%, както бе досега.

София и Пловдив скоро ще са в "червената зона" и учебната година може да започне неприсъствено

„Маските не важат за детските градини, освен за предучилищните групи. Те и децата от 1-4 клас, когато са в зеления пояс, също ще са без маски. Вече не сме в този зелен пояс, но се надяваме отново да стигнем. Очакванията са маски за жълта, червена, тъмночервена зона. Разпространението става най-вече при говор, кашляне, кихане. Маските са най-мощното средство в момента. Те не се изискват на двора и в часове по физическо в отворени пространства. Трябва да има дистанция, ако това е възможно“, коментира министърът пред БНТ.

На въпрос дали 10% заразени ученици не е прекалено нисък праг за преминаване към онлайн среда, Денков отговори: „Колегите социални партньори казаха, че миналата година нямат индикация нито едно училище да е достигнало до 10%. Сегашният вариант се знае, че е по-заразен, но тази граница според тях е напълно разумна“.

Той добави, че РЗИ ще осъществява контрола и ще тества деца, показващи признаци на коронавируса като хрема и вдигане на температура.

Денков отговори, че не е било добър вариант учебната година да започне по-рано. „Ако се върнем 2-3 седмици назад, ще видите, че прогнозата за тази вълна беше за края на септември – октомври. Това е доказателство колко малко знаем за вируса. Тази вълна се вдига по-бързо, в много страни и пада по-бързо – дали ще е така в България, още не е ясно. За догодина може да се мисли за по-ранно начало, но това става с промяна в закона. Ние сега нямахме Народно събрание, приемащо промени в законите, нужно е всичко да се знае и няколко месеца предварително“.

Денков каза, че университетите сами ще решават дали студентите в конкретни факултети и специалности ще учат присъствено. Според него няма как таксите да бъдат намалени, защото и онлайн се изисква високо качество на образованието.

Министърът добави, че МОН ще подпомогне студентите, които са записани за общежитие, но не живеят в него заради пандемията, да осъществят комуникация с университетите за намаляване на таксата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Москва

Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

Свидетел на инцидента описа как полицайка се "кикотела" в компанията на шофьора-убиец

Илон Мъск все пак иска да купи Twitter за доворените 44 млрд. долара

След като по-рано прекрати сделката за покупка, Мъск отправи ново предложение към Twitter

Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и много други отрязаха косите си в знак на съпричастност

Ицо Хазарта се "извини" на Борисов за това, че има повече преференции от него

Хазарта победи Борисов, като събра 9 повече преференции на вота в неделя

"Възраждане" поиска да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул", след което прекрати пресконференцията си

Костадин Костадинов твърди, че е "крайно некултурно" медии да не се съобразяват с исканията му

SpaceX Crew-5 полита. С руски астронавт на борда на US ракета за първи път от 2002 г.

Анна Кикина е единствената жена астронавт на "Роскосмос"

САЩ и Южна Корея изстреляха 4 ракети в отговор на провокация на Северна Корея

Това се случва ден след като заради изстреляна от Северна Корея ракета принуди Япония да обяви тревога

Как гласуваха наводнените села в Карловско на 2 октомври

Един месец след бедствието - какво се случи на изборите в Каравелово, Богдан, Слатина, Розино и Столетово