Снимка: © Getty Images

София-град и Пловдив скоро най-вероятно ще попаднат в "червената" Covid-зона, което означава, че учебната година може да започне неприсъствено. 

На този етап столицата е с 14-дневна заболеваемост от 217 на 100 хиляди души, докато Пловдив е с по-висока - 224. Двете области са в "жълтата" зона, както повечето райони в България, но зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов предупреди, че заради ускоряващата се заболеваемост ще попаднат в "червения" сценарий - над 250 заразени на 100 хил. души за последните 2 седмици.

Към момента почти всички области в България са в „жълтата“ зона, с изключение на Бургас и Велико Търново, попадащи в „червената“, както и Видин, където заболеваемостта е най-ниска и е в „зелената зона“. При най-лекия, „зелен” сценарий - със заболеваемост до 100 души на 100 000 население - обучението ще е присъствено. Ако заразените скочат над 250 на 100 000 души население, учениците ще преминат към график и ще редуват онлайн и присъствено обучение. В случай че 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 000, страната влиза в „тъмночервен” сценарий и всички ученици ще учат електронно.

"За учениците в "червената" зона учебната година ще започне дистанционно", каза вчера пред bTV председателят на Съюза на работодателите в системата на образованието и директор на 119-о училище в София Диян Стаматов.

„Границата за преминаване в дистанционно обучение ще бъде при 10% болни ученици, вместо 15%“, заяви във вторник служебният образователен министър проф. Николай Денков. "Маските в клас ще са задължителни за всички ученици от 1-ви до 12-и клас, ако училището се намира в област в жълта, червена или тъмночервена зона".

Училищата да могат да формират сборни паралелки за децата от един и същи випуск, които са в риск от отпадане от образователната система или чиито родители работят на първа линия. Тази възможност за осигуряване на максимално дълго присъствено обучение през новата учебна година е записана в насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка, изготвени от Министерството на образованието и науката (МОН).

Указанията за работа на училищата, детските градини и Центровете за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР) са изпратени за съгласуване в Министерството на здравеопазването (МЗ), а днес ще се обсъдят със социалните партньори, съобщиха от МОН.

Сборни паралелки за ученици в конкретни училища ще се организират след решение на педагогическия съвет и съобразно възможностите на училището при червения сценарий от скалата на заболеваемост от коронавирус – от 250 до 500 на 100 000 души на областно или национално ниво.

Тогава училищата ще работят по определен от МОН график за преминаване към дистанционно обучение, като изискването е да се осигури максимално дълго присъствено обучение на учениците със специални образователни потребности.

Насоките на МОН дават задължителни и препоръчителни мерки за намаляване на рисковете от инфекция при присъствено обучение. В сила остават протоколите за действие при дете или възрастен със симптоми на вируса, обявиха от МОН.


Прочетете още:

Ангел Кунчев: Починалите ваксинирани през изминалата седмица са под 2% от жертвите на Covid

ВМА: Има заразени сред ваксинираните, но Covid при тях протича леко и без усложнения

Спешна помощ в София е посетила 50 Covid-адреса за една смяна, заразяват се все повече млади хора


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"