Снимка: © Getty Images

София-град и Пловдив скоро най-вероятно ще попаднат в "червената" Covid-зона, което означава, че учебната година може да започне неприсъствено.

На този етап столицата е с 14-дневна заболеваемост от 217 на 100 хиляди души, докато Пловдив е с по-висока - 224. Двете области са в "жълтата" зона, както повечето райони в България, но зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов предупреди, че заради ускоряващата се заболеваемост ще попаднат в "червения" сценарий - над 250 заразени на 100 хил. души за последните 2 седмици.

Към момента почти всички области в България са в „жълтата“ зона, с изключение на Бургас и Велико Търново, попадащи в „червената“, както и Видин, където заболеваемостта е най-ниска и е в „зелената зона“. При най-лекия, „зелен” сценарий - със заболеваемост до 100 души на 100 000 население - обучението ще е присъствено. Ако заразените скочат над 250 на 100 000 души население, учениците ще преминат към график и ще редуват онлайн и присъствено обучение. В случай че 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 000, страната влиза в „тъмночервен” сценарий и всички ученици ще учат електронно.

"За учениците в "червената" зона учебната година ще започне дистанционно", каза вчера пред bTV председателят на Съюза на работодателите в системата на образованието и директор на 119-о училище в София Диян Стаматов.

„Границата за преминаване в дистанционно обучение ще бъде при 10% болни ученици, вместо 15%“, заяви във вторник служебният образователен министър проф. Николай Денков. "Маските в клас ще са задължителни за всички ученици от 1-ви до 12-и клас, ако училището се намира в област в жълта, червена или тъмночервена зона".

Училищата да могат да формират сборни паралелки за децата от един и същи випуск, които са в риск от отпадане от образователната система или чиито родители работят на първа линия. Тази възможност за осигуряване на максимално дълго присъствено обучение през новата учебна година е записана в насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка, изготвени от Министерството на образованието и науката (МОН).

Указанията за работа на училищата, детските градини и Центровете за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР) са изпратени за съгласуване в Министерството на здравеопазването (МЗ), а днес ще се обсъдят със социалните партньори, съобщиха от МОН.

Сборни паралелки за ученици в конкретни училища ще се организират след решение на педагогическия съвет и съобразно възможностите на училището при червения сценарий от скалата на заболеваемост от коронавирус – от 250 до 500 на 100 000 души на областно или национално ниво.

Тогава училищата ще работят по определен от МОН график за преминаване към дистанционно обучение, като изискването е да се осигури максимално дълго присъствено обучение на учениците със специални образователни потребности.

Насоките на МОН дават задължителни и препоръчителни мерки за намаляване на рисковете от инфекция при присъствено обучение. В сила остават протоколите за действие при дете или възрастен със симптоми на вируса, обявиха от МОН.


Прочетете още:

Ангел Кунчев: Починалите ваксинирани през изминалата седмица са под 2% от жертвите на Covid

ВМА: Има заразени сред ваксинираните, но Covid при тях протича леко и без усложнения

Спешна помощ в София е посетила 50 Covid-адреса за една смяна, заразяват се все повече млади хора


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Москва

Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

Свидетел на инцидента описа как полицайка се "кикотела" в компанията на шофьора-убиец

Илон Мъск все пак иска да купи Twitter за доворените 44 млрд. долара

След като по-рано прекрати сделката за покупка, Мъск отправи ново предложение към Twitter

Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и много други отрязаха косите си в знак на съпричастност

Ицо Хазарта се "извини" на Борисов за това, че има повече преференции от него

Хазарта победи Борисов, като събра 9 повече преференции на вота в неделя

"Възраждане" поиска да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул", след което прекрати пресконференцията си

Костадин Костадинов твърди, че е "крайно некултурно" медии да не се съобразяват с исканията му

САЩ и Южна Корея изстреляха 4 ракети в отговор на провокация на Северна Корея

Това се случва ден след като заради изстреляна от Северна Корея ракета принуди Япония да обяви тревога

Как гласуваха наводнените села в Карловско на 2 октомври

Един месец след бедствието - какво се случи на изборите в Каравелово, Богдан, Слатина, Розино и Столетово

Потвърди се смъртта на още двама души при взрива в "Арсенал"

Жертвите са мъж на 55 г. и две жени на 53 и 43 г.