В седмицата от 17 до 23 август починалите с коронавирусна инфекция са 131, като трима от тях са били имунизирани с две дози ваксина, а петима – с една.

„Починалите ваксинирани за този период са под 2%, като те са били с множество придружаващи заболявания“, каза главният държавен инспектор Ангел Кунчев при посещението си в Бургас, цитиран от bTV.

Кунчев изнесе едни от рядко съобщаваните данни – за починалите от Covid сред имунизираните, които биха начертали цялостната картина на четвъртата вълна, предизвикана от варианта „Делта“.

Думите му не отхвърлят факта, че ваксините срещу Covid-19 предпазват от тежко протичане на болестта. По-рано през деня от Военномедицинска академия съобщиха, че и сред ваксинираните има положителни проби за коронавирус, но „определено при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност".

Данните, изнесени от Кунчев, потвърждават сериозността на фактора „тежки придружаващи заболявания“, когато даден човек се зарази с Covid-19.

Почти всички положителни проби за SARS-CoV-2 у нас, на които са направени допълнителни генетични изследвания, са с "Делта" мутацията на коронавируса. Това е изводът на Националния център по заразни и паразитни болести от проведено т. нар. целогеномно секвениране на 262 проби, от които 254 са с "Делта" варианта. Пробите са на хора, дали положителен резултат в периода 2 юли - 8 август.

Сред тези, при които е установен "Делта" вариантът, 170 души са на домашно лечение, 33 са настанени в болница, 44 са излекувани, 1 е починал. Обобщението е към 22 август и не съдържа информация дали хората са ваксинирани.

Във вторник нивата на инфекции достигнаха рекордни стойности по време на настоящата вълна – 1891 нови случая за денонощие. Това представлява 6,4% от направените тестове. 

57 души с диагноза коронавирус са починали, в болници се лекуват 2702 пациенти с Covid, а от тях 223 се намират в интензивни отделения.

Ваксинациите продължават с много бавно темпо и страната ни остава последна в ЕС по дял на напълно имунизираните – едва 16% от населението.


ВМА: Има заразени сред ваксинираните, но Covid при тях протича леко и без усложнения

Спешна помощ в София е посетила 50 Covid-адреса за една смяна, заразяват се все повече млади хора

Мерки срещу Covid-19 засега ще се прилагат само на регионално, не на национално ниво

София и Пловдив скоро ще са в "червената зона" и учебната година може да започне неприсъствено


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Едно убийство между капките

У нас насилието в семейството не е обществена тема, а е рубрика в криминалната хроника

От Скарлет Йохансон до Наоми Осака: Най-влиятелните жени на 2021 г. според FT

Класацията на Financial Times отличи жените-лидери в политиката, спорта, бизнеса и изкуството

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички